Staptocht Borinage dag 2

Zondag 7 juli: van Opbrakel naar Ronse

>> Bekijk hier de foto's (met dank aan de fotografen!)

 

De tweede etappe van Opbrakel tot Ronse begint aan het oude stationnetje van Opbrakel. Daar duiken we direct de wildernis is voor één van de mooiste en meest avontuurlijke stukjes van het traject. In het Livierenbos naderen we de grens met Wallonië en hier ligt de oude spoorwegbedding in een privé bos. We kunnen nog heel goed de bedding onderscheiden, die hier soms een tiental meter boven de vallei loopt. We zijn beland in de beboste heuvelgordel die op de taalgrens loopt. Het pad is vrij goed begaanbaar en wordt enkele malen bemoeilijkt door omgevallen bomen. Het ochtendlicht zorgt voor een prachtig schouwspel van schaduwen en lichtvlekken. Als we de straat naderen wordt het even klimmen over een oude stortplek en een inzakkende grashoop, maar gelukkig geraakt iedereen er door.

We nemen middagpauze in de tuin bij Els en haar familie die naast de oude spoorweg wonen en drinken lekker appelsap en een Boembeke Luiwerk biertje.

Vanaf hier moeten we goed zoeken naar begaanbare stukjes oude spoorwegbedding. We lopen door weides en bossen en maken ommetjes langs verharde wegen waar de oude spoorwegbedding niet toegankelijk is. De moedigen die voorop lopen moeten zich soms met stokken een weg banen door de brandnetels, terwijl er voor de laatsten al een mooi pad is platgewandeld door de 20 voorgangers. We moeten slechts éénmaal op onze stappen terugkeren als we plots in privétuin zijn beland. Een bomenrij in het midden van zijn tuin is een mooie getuige van de spoorlijn die hier ooit liep.

De weelderige en wilde stukken natuur waar we doortrekken leveren heel wat mooie waarnemingen van fauna en flora op. De lijst hiervan vind je binnenkort ook op deze website terug als alle gegevens verzameld zijn.

Te Ellezelles vinden we de oude spoorwegbedding terug in de vorm van een fietspad. Dit is de plek waar de lijn 82 samenkwam met lijn 87 die uit de richting van Flobecq dorp kwam. Van hier wandelen we vlot verder tot Ronse. Maar eerst stoppen we nog eens bij brouwerij Quentinne om een ijsje te eten en wat te drinken. Verder richting ronse komen we nog een aantal gebouwtjes tegen die aan de spoorweg gerelateerd zijn. Dit zijn oude seinhuisjes, gebouws in een typische en herkenbare architectuur.

We landen die avond in het Wijkcentrum Aan ’t Spoor in Ronse en eten een heerlijke maaltijd met dank aan de LETS-groep Vlaamse Ardennen.

    SPT - Logos FR