Spoorlijn 86 van Ronse tot Leuze

Ronse station was ooit een drukke plaats waar twee spoorlijnen elkaar kruisten. Eén van deze sporen ging naar het zuiden via Frasnes en Leuze naar Blaton. Het was via deze verbinding dat de Mijnwerkers die van de regio Brakel kwamen verder spoorden naar de koolmijnen.

Het spoorverkeer op dit traject werd in 1998 stilgelegd.

 

Ter voorbereiding van onze trektocht van 6 tot 9 juli gingen we op verkenning langs de oude spoorbedding. Treinspotter Bart uit Limburg deed het ons al eens voor en maakte in 2012 een mooi verslag van zijn tocht langs spoorlijn 86.

 

Vertrekkend vanuit Ronse station had onze expeditie een goede start. Er stonden wat boompjes op het spoor, maar we konden vlot passeren. De begroeiing werd echter steeds dichter en vanaf de eerste brug moesten we de tocht al opgeven wegens een ondoordringbare wildernis van bramen. Verderop bleek het spoor tot in Frasnes bijna overal in de zelfde toestand te zijn. Enkele stukjes worden wel nog gebruikt door plaatselijke bewoners waardoor er lokaal wel soms een doorgang mogelijk is.

Vanaf Frasnes was de spoorbedding opnieuw vlot begaanbaar. Tot Leuze is er geen wandelpad, maar wel een grove grintbedding.

Zie hier de kaart van de staptocht.

 

 

    SPT - Logos FR