Enkel op maandag mocht ik kaartjes knippen

Roger Van der Meersschaut (88 jaar) werkte een groot deel van zijn loopbaan bij de spoorwegen. Hij was spoorwegbediende in Kortrijk en Oudenaarde. Kort na de Tweede Wereldoorlog was hij 'garde' op de trein die de mijnwerkers van en naar Saint-Ghislain en Blaton bracht, in de Borinage.

Roger herinnert zich vooral dat de mijnwerkers steeds wilden slapen, en al het mogelijke deden om het donker te maken op de trein. Zo plaatsten ze een centje van 5 centiem in de lamp om een kortsluiting te veroorzaken zodat het donker zou zijn.

Enkel op maandag mocht Roger de kaartjes knippen. De mannen kochten een weekabonnement. Op maandag waren ze een beetje uitgerust van hun rustdag, maar op de andere dagen van de week wilden de mannen enkel slapen en hun kaartjes niet meer tonen.

Op zondag waren ze zo blij dat de werkweek om was dat ze de garde van de trein een wisky 'wambrechies' uitschenkten.

Roger heeft ook veel te vertellen over de Tweede Wereldoorlog. Zo zat hij 2 jaar ondergedoken in zijn ouderlijk huis en nam hij op het einde van de oorlog met 5 man 141 duitse soldaten krijgsgevangen in Wortegem, om ze dan naar de kazerne in Oudenaarde-Maagdendale te brengen.

 

    SPT - Logos FR