jeudi, 26 June 2014 09:57

Sporen in de Tijd: Terugblik halte Brakel en zomerprogramma

Een symbolische verhuis en een feestelijke opening van de tentoonstelling. Hieronder lees je alles over de 3de halte van Sporen in de Tijd in Brakel.
En we kijken ook al even over de taalgrens. Want de volgende haltes zijn Flobecq en Ellezelles.

Op de fiets voor ludieke verhuis

De verhuis van de tentoonstelling is telkens een denderende publieksactiviteit. Van de ene naar de andere halte. En deze verhuis speelt zich zoveel mogelijk af langs het Mijnwerkerspad uiteraard.

Op 18 juni verzamelde zich een groep fietsers aan de Boembekemolen, de locatie van de tentoonstelling in Zwalm. Ze maakten zich op voor een tochtje langs de voormalige spoorlijn naar Opbrakel, de volgende halte van de tentoonstelling. Maar het zou niet zomaar een fietstocht worden.

tw klein489  tw klein490

Op de plaats van vertrek lagen een heleboel kleurrijke tassen in verschillende formaten klaar. Ze werden speciaal gemaakt door vrouwen van de breiclub van Wijkcentrum Aan't Spoor in Ronse. De tassen werden gevuld met objecten en onderdelen van de tentoonstelling zoals fotokaders en schilderijtjes. Nadat de tassen verdeeld waren, trok de kleurrijke fietskaravaan zich op gang.

tw klein491  tw klein492

Onderweg werd er geregeld gestopt op mooie of bijzondere plaatsen. Boeiende vertellers zorgden voor wat uitleg over de geschiedenis van de spoorlijn en de mensen die er woonden, over hun eigen ervaringen of over erfgoed in de buurt zoals de prachtige Verrebeekmolen.

tw klein493  tw klein494

Na een verfrissend drankje in Opbrakel overhandigde de eerste schepen van Zwalm Jozef Van den Bulcke het Gulden Boek aan Ludwig De Temmerman, voorzitter van de Geschiedkundige Kring Triverius en de cultuurraad van Brakel.

Met dank aan Milieufront Omer Wattez voor de medeorganisatie van dit evenement.

Feestelijke opening expo Brakel

De mooie, eeuwenoude Sint-Martinuskerk in Opbrakel was op 20 juni het decor voor het plechtige deel van de opening van de tentoonstelling.

Burgemeester Stefaan Devleeschouwer zorgde voor een welkomstwoord en betuigde een groot respect voor de fostmannen, zoals ze de mijnwerkers daar noemden.

Zowie Vangeel van Trage Wegen vzw en Lien Urmel van Elder Erfgoedprojecten lichtten het project Sporen in de Tijd toe, bedankten alle medewerkers en overliepen de kalender met de komende activiteiten.

tw klein495  tw klein496

Ludwig De Temmerman, voorzitter van de Geschied- en Heemkundige Kring Triverius, vertelde over zijn persoonlijke herinneringen, over de mensen die aan het spoor woonden en hoe ze leefden volgens de uren van de treinen.

Schepen van Cultuur Marijn Devalck dacht terug aan zijn jeugdjaren, toen hij de mijnwerkers als 'zwarte duivels' zag terugkeren van hun lange, zware dagtaak. Aansluitend bracht hij, samen met Jasper Morel, een ballade van de 'Fosseman'.

Op groot scherm toonde Koenraad Deblauwe van Vaak vzw mini-documentaires, die deel uitmaken van de tentoonstelling.

De avond werd afgesloten met een receptie en een bezoek aan de tentoonstelling in Zaal Onthaal, recht tegenover de kerk.

tw klein497  tw klein498

De volgende haltes: Flobecq en Ellezelles

Iedereen is welkom op de feestelijke opening van de expo in Flobecq.
Wanneer? 18 juli om 19u30
Waar? Maison des plantes médicinales (Rue Georges Jouret 9d)

De tentoonstelling kan je er tot en met 10 augustus bezoeken op woe-do-vrij tussen 14u en 17u en za-zo tussen 10u en 18u.

Op 16 augustus verhuist de expo van Flobecq naar Ellezelles. Stap mee in deze feestelijke stoet vanuit Maison des plantes médicinales (vertrek rond 13u).
Diezelfde avond wordt de tentoonstelling feestelijk geopend in Maison du Pays des Collines (Ruelle des Ecoles 1) om 19u30.

De tentoonstelling kan je er tot en met 7 september bezoeken van di tot vrij tussen 10u en 17u en za-zo tussen 13u en 17u.

En er is meer!

5/7: Taalgrens- en landschapswandeling in d'Hoppebos
Parking Chalet Gerard – Centrum d'Hoppe – 9u-18u – 16 km - Inschrijven is nodig! - klik voor meer info

22-25/7: Creatieve stage 'Samen sporen, de reizigers' (voor de kleintjes) in Flobecq
Résidence d'artistes du Pays des Collines – Place André Nouille 11, Flobecq – 9u tot 15u30

26/7: Avondspektakel voor jong en oud in Flobecq
Maison des Plantes Médicinales – Rue Georges Jouret 9d, Flobecq – 19u

27/7: Everbeekse Wandeltochten - Het Laatste Nieuws Wandeldag in Brakel
Buurthuis Cordenuit – Cordenuitstraat, Everbeek-Beneden (kerk) – 7u tot 15u - klik voor meer info

15-16-17/08: Ducasse Saint Roch in Ellezelles
Place de l'Ancienne gare, Ellezelles

30/8: Wandeling – kruiden verkennen in Ellezelles
Place de l'Ancienne gare, Mont, Ellezelles – 14u

27/9: Orquestina de Pigmeos - Pico y Pala: een unieke landschapsopera over het Mijnwerkerspad - klik hier voor meer info

Meer weten over het project en de activiteiten? Kijk op www.sporenindetijd.be
Contact: Trage Wegen vzw – Kasteellaan 349A – 9000 Gent, t: 09 331 59 20, Cette adresse e-mail est protégée contre les robots spammeurs. Vous devez activer le JavaScript pour la visualiser. .

tw klein488

 

Schrijf je in op onze nieuwsbriefTrage Wegen draagt zorg voor je privacy. Door je in te schrijven op onze nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacyverklaring.