header02

Menen, 19 augustus Brussel, 1 & 2 september Turnhout, 8 & 9 september Zutendaal, 15 en 16 september Herzele, 25 & 26 augustus

Walking with satellites

Inleiding tot het tekenen en in kaart brengen van de wandeling aan de hand van GPS.
Walkshop B05: ZONDAG 19.08 - 14:30 - 17:00 (Menen
Walkshop B06: ZONDAG 2.09 - 10:30 - 13:30 (Brussel)
Walkshop B17: ZONDAG 2.09 - 15:30 - 18:30 (Brussel) - EXTRA WALKSHOP!
Engels/Nederlands

 Jeremy WOOD - gps-meridian 03d

WALKING WITH SATELLITES | Jeremy Wood (GB)
 

Laat ons een gezamenlijke kaart maken van een plaats waar we allen mee vertrouwd zijn! We verlaten een plek en structureren ons pad door middel van de GPS, om uiteindelijk tot een bestemming te komen. Reizen is als het vertellen en lezen van verhalen. Dat verhaal wordt verteld door de collectieve GPS-tekeningen. De visualisatie van de verzamelde data staat toe het te lezen.

De GPS tekening vertelt over de beweging van het lichaam en hoe dat een regio in kaart brengt op een schaal van 1:1. De lijn die ontstaat tijdens dit proces loopt op de ene plaats recht en vlot door en is op de andere plaats complex en vertakt. Net zoals een kunstenaar met een penseel schildert, geeft de wandelaar vorm aan een krabbeling, een arcering of een kruisarcering van een bepaalde ruimte. Hoewel initiatieven die bestaande voetgangerswegen onderhouden en herontdekken lovenswaardig zijn, moet er ook een tegenbeweging bestaan van mensen die afwijken van die paden die onze route dicteren. Paden ontstaan door hen te bewandelen, maar onthullen zich vooral wanneer hun context wordt bestudeerd. De workshop gaat dus over de manier waarop we kijken en de ruimte gebruiken en vormgeven. Als landmeters zoeken we naar breukpunten en overkomen we hindernissen en obstructies. We overtreden de grenzen en randen van een bepaalde ruimte, en wijken af van de verharde wegen en de voorbestemde route. Zelfs in karrensporen vinden we mogelijke wegen.

MENEN - In Menen onderzoeken we de moeilijkheden van vrij wandelen in een begrensde ruimte en komen we te weten hoe wendbaar we zijn. Met een GPS zullen we onze tocht in kaart brengen en een nieuwe structuur vormen in een strikt vormgegeven totalitaire topografie. Door de vele belemmeringen onderweg zal de ervaring frustrerend zijn voor de deelnemer, maar hopelijk even belonend wanneer we naar de resultaten kijken. De workshop moedigt de deelnemer aan om de beschikbare ruimte op een contra-intuïtieve manier te benutten.  

BRUSSEL – Deze workshop biedt de mogelijkheid om een experimentele GPS tekening te maken in de open ruimte en de tocht op die manier in beeld te brengen. Wandelen geeft vorm aan onze alledaagse handelingen, de ene al meer economisch dan de andere. Maar hoe zou onze tocht er uit zien als we logica achterwege laten en niet de snelste verbinding tussen twee plaatsen kiezen? Als ons meer tijd en humor zou worden gegund, wat zou het resultaat van de wandeling dan zijn?

DEELNEMERS In Menen kunnen 10 mensen deelnemen aan de workshop, in Brussel 20 personen

PRIJS Gratis, maar inschrijven is verplicht

WAT BRENG JE MEE? Een draagbare GPS of Open GPS Tracker voor Android. Jeremy zal zelf ook wat GPS materiaal voorzien. Geef op het inschrijvingsformulier bij ‘Opmerkingen’ aan wat je kan meebrengen.

WANNEER/WAAR: In Menen, zondag 19 augustus, 14:30-17:00 (B05) CC De Steiger, Waalvest 1. In Brussel, zondag 2 september, 10:30-13:30 (B06) en 15:30-18:30 (B17) op de kinderboerderij van het Maximiliaanpark, Schipperijkaai 21.

ZIE OOK Jeremy Wood en www.jeremywood.net

INSCHRIJVEN VIA www.sideways2012.be/nl/workshops  met inschrijvingscode B05 en/of B06

jeremywood drawing


Jeremy WOOD - traverse-me a4