Login

Torhout

Activiteit: fietstocht "Portweg naar de Handzamevallei".

De Portweg is een vroegmiddeleeuwse handelsroute tussen Torhout en de Handzamevallei. Op de Dag van de Trage Weg kan je deze route zelf verkennen met de fiets of je aansluiten bij de fietstocht georganiseerd door de Houtlandse Milieuvereniging. Je kan je fietstocht starten in Torhout maar ook in Diksmuide, Koekelare of Kortemark. Je maakt een lus langs het fietsnetwerk. Op 4 welbepaalde knooppunten die ook op de route van de Portweg liggen, geeft een gids een woordje uitleg bij deze historische route. Er zijn streekhapjes en -drankjes voorzien in het Archeologisch Site-Museum in Werken. Onderweg worden verschillende trage wegen verkend, waaronder Voetweg 21.

Elk van de fietstochten maakt een driehoek tussen de knooppunten 32, 38 en 40 van het fietsnetwerk. De afstanden zijn verschillend:

  • Koekelare: 25,3 km
  • Torhout: keuze tussen korte (22,3) en lange (31,7) route
  • Kortemark: 25,3 km
  • Diksmuide: keuze tussen korte (24,2) en lange (39,7 km) route

De groepsfietstocht volgt min of meer het oorspronkelijke traject van de Portweg. Heen en terug is dat een tocht van ongeveer 40 km.

Datum: Zondag 21 oktober

Afspraakplaats:

  • vrije start aan het Kasteel van Wijnendale. Starten kan tussen 13u30 en 15u. Einde voorzien tussen 17u30 en 19u
  • de groepsfietstocht start om 13u30 aan Toerisme Torhout, kasteel van Ravenhof, Ravenhofstraat 5, 8820 Torhout. Einde voorzien om 17u30

Wat breng je mee? Fiets, regenkledij en drinken voor onderweg. Mogelijkheid tot het huren van een fiets mits reservatie 7 dagen vooraf. Deelnameprijs: 5 euro per persoon, kinderen tot 12 jaar gratis.

Organiserende groep: Stad Torhout in samenwerking met de toeristische diensten van Torhout, Diksmuide, Koekelare en Kortemark, de Houtlandse Milieuvereniging, de Heemkundige Kring Houtland-Torhout, Koekelare Spaenhiers en plaatselijke gidsen uit de 4 gemeenten.

Meer info?

  • Bart Hanson, Diensthoofd Toerisme Torhout, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. of 050 22 07 70
  • Voor de groepsfietstocht: Mark Decorte, bestuurder Houtlandse Milieurvereniging, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. of 050/220 444
Go to top