Error
  • JFolder: :files: Path is not a folder. Path: /var/www/vhosts/tragewegen.be/httpdocs/images/stories/DTW/2013/Bever
Notice
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/stories/DTW/2013/Bever

Bever

In een tijdsspanne van 3 uur werd een heel circuit afgewerkt. Startpunt was de Plaats, route 100, Pontembeek, Burght, Akrenbos, Bloemendaal, Eeckhout en terug.


Waar oorspronkelijk ook een initiatie Nordic Walking was voorzien door de Sportraad, viel dit laatste weg wegens te weinig inschrijvingen. Daarom werd dan ook geopteerd om voluit de (soms modderige) boerenwegels te gebruiken. Nochtans: het sportaspect mocht er wezen. Drie uur struinen op niet al te vlakke ondergrond vergt wel wat conditie. Van die 12 km schatten de organisatoren dat er ongeveer 65% op onverharde grond bewandeld werd.

Uiteraard werden de trac├ęs zo gekozen dat het aandeel aardeweg of grasweg maximaal was.
De Milieuraad ijvert al jaren voor het herwaarderen van de officieel bestaande, maar niet altijd zichtbare buurtwegen, die soms dichtgegroeid of omgeploegd zijn. De tocht van zondag wees uit dat er toch wel erg boeiende plekjes te bezoeken zijn, waarbij het landschap op een paar kilometer afstand overschakelt van open tot half-open (waar ook hagen, struwelen of bomenplekjes aanwezig zijn.


Het trage-wegen net is bovendien ook zeer divers: een nauw asfaltwegje in Bloemendael, eenmanspaadje op route 100 of in Burght, alsook de gekende boerenwegels van Pontembeek waar tractor en kar doorkunnen, vloeien in elkaar over en hebben allen bestaansrecht.
Men is dan ook druk bezig met het inventariseren van de trage wegen. Ideaal ware dat kleine extra doorsteekjes zouden gevonden worden die de bestaande circuits met elkaar verbinden, zodat uitstapjes te voet mogelijk worden met minimum betreding van verharde banen.

Beide raden vinden dat het sportieve, culturele (houtig erfgoed), milieu met een fijnmazig trage-wegen netwerk gebaat zijn. Bovendien is een dergelijk netwerk ook in te schakelen in tal van andere kaders zoals veilig woon-school verkeer, looptrajecten,... .
Beide raden beseffen echter ook dat om het tot stand brengen van een dergelijk circuit er duidelijke afspraken moeten kunnen gemaakt worden met enerzijds de eigenaars van de verschillende weiden en akkers, het gemeentebestuur, de adviesraden en de wandelaars zelf. Enkel door rekening te houden met ieders verwachtingen en door onderling respect voor elkaars werk kan tussen de verschillende partijen een mooie samenwerking ontstaan en is een Trage Wegen netwerk mogelijk binnen de gemeente.


De beide delegaties zijn dan ook van oordeel dat de tocht voor herhaling vatbaar is, en zullen dan ook in dialoog gaan met het gemeentebestuur om samen de uitbouw en de concretisering van het trage-wegen netwerk in Bever van naderbij te bekijken.
De vele wandel- en fietsinitiatieven binnen de gemeente Bever maken duidelijk dat veel mensen acties zoals de "Trage Wegen" effectief ondersteunen, en de besturen van beide Beverse Raden hebben zondag samen duidelijk gemaakt dat dit mogelijk is.


Organiserende groep: MAR BEVER in samenwerking met Sportraad Bever.
Meer info? Philippe Castelain, voorzitter, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. of 054587861

{gallery}stories/DTW/2013/Bever{/gallery}

Go to top