Login

Lokeren

Naam van de groep: Werkgroep Oudenbos (vzw Durme) 

Contact: Jurgen Couckuyt ( This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. )

Datum van de actie: zondag 25 oktober

Activiteit: omdat de stad Lokeren de Lange Kantwegel nog altijd niet opnieuw inrichtte, kreeg de voetweg terug vorm door deze op de Dag van de Trage Weg met een groep van 55 mensen uit de buurt in te wandelen. 

De Lange Kantwegel is een verbinding tussen de parochie Oudenbos en het gehucht Staakte (Lammeken). Deze buurtweg met nummer 99 wordt al in 1617 vermeld en slingert tussen akkers, langs houtkanten en door bossen. De voetweg is ontstaan tijdens de ontginningsperiode van het klooster Nonnenbosche, die de bosrijke streek omvormde tot landbouwgebied. Deze eeuwenoude kerkwegel vormt een laatste mogelijkheid om als voetganger te wandelen zonder enig ander verkeer, en om van het landschap binnendoor te genieten.

Op termijn zal de Lange Kantwegel zijn definitieve vorm krijgen door onder andere onderhoud van de werkgroep Oudenbos.

Lengte van de weg: 1,2 kilometer

 

De historische Lange Kantwegel is jarenlang afgesloten geweest voor het publiek zonder duidelijke argumentatie. Op 28 April heeft de minister van Ruimtelijke Ordening, Dirk van Mechelen, beslist dat deze kerkwegel terug beschikbaar gesteld moet worden voor het publiek. Toch heeft de stad Lokeren deze weg nog altijd niet ingericht. Werkgroep Oudenbos liet het niet aan zijn hart komen en organiseerde op 25 oktober een inwandeling van de weg, om het openbare karakter van de Lange Kantwegel actueel te houden. Ondertussen beloofde Stad Lokeren eindelijk om werk te maken van de Langekantwegel. 

De weg is een grote troef voor de vele wandelaars die Oudenbos rijk is. Het landschap op Oudenbos wordt meer en meer gesmaakt en met deze voetweg van 1,2 km lang, terug in ere te herstellen, zal dit ongetwijfeld nog meer recratieve weggebruikers inspireren om het landschap aan te doen via autoloze wegen. De werkgroep Oudenbos zal zich in elk geval engageren om het onderhoud van deze prachtige voetweg te bewerkstelligen.

Meer informatie, foto 's en kaartmateriaal over de Lange Kantwegel vind je op www.klein-landschap-oudenbos.be.

Go to top