Print this page

Diksmuide en Houthulst


Naam van de groep:
Initiatiefgroep Vijfhuizenwegel

Contact: Wim Packet ( This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. )

Datum van de actie: zondag 25 oktober

Activiteit: inwandeling van de "Vijfhuizenwegel", een heringerichte oude landelijke voetweg tussen Merkem (Houthulst) en Woumen (Diksmuide). Tussenin ligt het kleine gehucht "De Vijfhuizen" aan de rand van de IJzervallei. Het gedeelte van de voetweg richting Woumen maakt al vele jaren deel uit van het populaire Blankaartpad. Het andere gedeelte raakte in onbruik en verdween zelfs gedeeltelijk onder de ploeg.

De samenwerking tussen de gemeenten Houthulst en Diksmuide, Agentschap voor Natuur en Bos, Natuurpunt, de Zuidijzerpolder, vzw De Boot en een lokale landbouwer resulteerde in een heringericht tracĂ© van deze Vijfhuizenwegel. Door broekland, weiden en akkers, langs knotwilgen en fruitbomen, populierenrijen en houtkanten maak je kennis met een uniek en weinig bekend wandelgebied. Nieuwe brugjes zorgen voor een vlotte overstap van beken en sloten. Dit traject verbindt meteen het Blankaartpad met het Driegrachtenpad, twee zeer fraaie provinciale wandelroutes. 

Onderweg wordt een rust- en
infomoment ingericht aan de ANB-hoeve waar een hapje en een drankje voor een opkikker zorgen. Op beide eindpunten van het traject van 7 km staat een busje ter beschikking dat de wandelaars op regelmatige tijdstippen terug brengt naar hun startpunt.

Lengte van de weg: het heringerichte deel van de Vijfhuizenwegel bedraagt ongeveer 2,5 kilometer