Ronsers-trekking.be

Ronsers-trekking.be - buitengewoon actief. Ronseren is een buitenactiviteit. Je loopt ervoor weg van thuis tijdens landschapswandelingen: dagtochten of meerdaagse trektochten. Het kan te voet of per fiets, met lichte of zware rugzak. Soms zweet je ervan of word je er moe van. Je kunt er blaren of lekke banden van krijgen. Maar altijd beleef je er deugd aan.

Ronseren doe je niet alleen en meeRonseren is moeilijk noch duur. Ronsers variëren in leeftijd van twintigers tot ge(pre)pensioneerden. Ronser kunnen wel tegen een stoot en een duw zijn natuurbewust en verlangen geen ontbijt aan bed. Stapschoenen, rugzak en regenjas zijn nooit ver weg.

www.ronsers-trekking.be

Wandelend Vlaanderen is nog een trekkersgroep rijk. In het vorige e-zine belichtten we reeds Schampavie, nu is het de beurt aan de Ronsers. De vereniging zocht onlangs aansluiting bij de vzw Trage Wegen. We spraken hiervoor met coördinator Jurn Verschraegen.

Waar moeten we de Ronsers situeren?
"De Ronsers bestaan eigenlijk al van 1962. De naam is afkomstig van de verbondenheid met de jeugdherberg van Ronse (De Klijpe). De jeugdherberg is er niet meer, de Ronsers des te meer. We zijn vandaag met zo'n 300 stappers en fietsers. Twintig tochtbegeleiders zorgen voor een doorgedreven aandacht voor mooie plekjes in binnen- en buitenland. Zij zijn de spil van het Ronseren'. Deze tochtbegeleiders zijn enthousiaste vrijwilligers die hun vrije tijd en interesses met anderen willen delen, enthousiast én onbezoldigd. Eigenlijk beleven we elk weekend of dagtocht die we organiseren als een mini-vakantie - en we organiseren bijna wekelijks een activiteit, zelfs één keer per maand op woensdag. Niet voor niets is onze slagzin 'net dat tikkeltje meer'...

Vanwaar jullie aandacht voor de trage wegen?
"Alle tochtbegeleiders vinden het een uitdaging om voor de kleinste, smalste en meest pittoreske wegen te kiezen. De stippellijnen op de stafkaart zijn onze beste kameraad. Die wegen zijn per definitie onverhard en laten een streek zien zoals je die anders nooit kan beleven. Helaas merken we, net als jullie vereniging, dat we al eens oog in oog durven te staan met een eigenaar die een weg op eigen houtje afsloot. Soms moeten we ons door hoog struikgewas worstelen wanneer een pad volledig dichtgegroeid is. Alternatieven zijn er vaak niet en als je de weg aan de plaatselijke bevolking vraagt, verwijzen die je vaak naar brede asfaltstroken in de buurt met het argument dat 'die weg er al jaren niet meer ligt en dus ook niet meer gebruikt wordt'. Ooit kreeg ik de opmerking dat die stippelwegen enkel op die 'militaire' stafkaarten staan omdat militairen ervan houden overal op, onder, door en over te kruipen. Met ons lidmaatschap willen we een signaal geven dat we de trage wegen in ere hersteld willen zien. Niemand houdt ervan om een wandeling te zien stranden
op zijn mooiste punt."

Vinden jullie het een taak mensen te enthousiast te maken als het over trage wegen gaat?
"Onze eerste bekommernis ligt natuurlijk in het wandelen en het fietsen. Maar als we ons trage-wegennet willen behouden of ter beschikking stellen, dan vind ik dat een trekkersgroep als de onze er een logica van natuurbehoud en respect voor ons erfgoed op na dient te houden. We zijn nog zo fier om nét die wegen met onze groep te ontdekken in een streek waarvan velen op voorhand dachten 'wat is daar nu te bewandelen?' In ons dicht verkaveld Vlaanderen is het recreatief gebruik maken van de open ruimte een hele kunst. We houden wel van creativiteit om kaart en kompas te hanteren maar
als het even kan moet het terrein ook nog meewillen. De confrontatie met de realiteit leidt té vaak tot frustratie. Daarom zullen we bevelen wij zelf onze abonnees het lidmaatschap van de vzw Trage Wegen aan."

Meer info?
Interprovinciale Trekkersgroep De Ronsers - www.ronsers.be, 015 33 72 94 ( This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. )

Schrijf je in op onze nieuwsbriefTrage Wegen draagt zorg voor je privacy. Door je in te schrijven op onze nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacyverklaring.

Nieuws

  • K2_WedAMCETE_January+0100RJanAMCET_1C3 Vraag van de maand: Hoe je gemeente aanzetten tot actie? (deel 4)

    Op 1 september 2019 trad het decreet houdende de gemeentewegen (afgekort: Gemeentewegendecreet) in werking. Zoals geweten zorgt dit nieuwe reglementair kader voor heel wat veranderingen, ook op het vlak van trage wegen. Dé hamvraag die we de afgelopen weken en maanden steeds meer te horen kregen is dan ook... op wélke manier kan ik mijn gemeente aanzetten tot actie? Vandaag: het verzoek tot erkenning van een gemeenteweg.

  • K2_WedAMCETE_January+0100RJanAMCET_1C3 Het kan wel: een nieuwe wandellus in Ninove, ingewandeld door 400 mensen

    Op 1 december 2019 verzamelden bijna 400 mensen aan het gemeenteschooltje van Nederhasselt, deelgemeente van Ninove. De reden? De feestelijke inhuldiging van een wandellus, mét de officiële opening van enkele buurtwegen die hersteld en heringericht werden. Meteen een ferm antwoord op de vraag ‘Zijn buurtwegen nog wel van deze tijd?’

Volledig nieuwsoverzicht