Ruiterclub Rodeberg

Op vakantie in Heuvelland? Dan moet je zeker te paard gezeten hebben! Ruiterclub Rodeberg helpt je deze unieke kans moet je met beide handen grijpen! Een bezoekje aan de manege, een tof spel te paard of een serieuze initiatieles met alle grondbeginselen van het paardrijden. Tal van mogelijkheden zowel voor groepen als voor inididuen. 

 

In het verleden waren we er getuige van hoe veel van de onverharde wegen ofwel verdwenen ofwel werden verhard. Als gebruikers ondersteunen we vzw Trage Wegen met onze vraag naar meer trage wegen naar voor schuiven.

www.ruiterschoolrodeberg.be

Hippische bedrijvigheid op het platteland

Paarden zijn terug van weggeweest en bepalen op steeds meer plaatsen het landschappelijke beeld. Vroeger werden paarden vooral functioneel ingezet; vandaag neemt de recreatieve ruiterij een hoge vlucht. Wat betekent dit voor het gebruik en de inrichting van onze trage wegen? We vroegen het aan Annie Vaneechoutte, vertegenwoodigster en secretaresse van de Ruiterclub Rodeberg vzw, één van onze lidverenigingen, actief in het West-Vlaamse Heuvelland.

Wat moeten we ons voorstellen bij jullie ruiterclub?

De ruiterschool Rodeberg bestaat sinds 1968. De huidige uitbaters Rik en Christof Deraedt-Vaneechoutte Annie hebben de zaak overgenomen in 1979. Van een kleine manege is de ruiterschool uitgegroeid tot een volwaardig bedrijf, waar men vooral kan leren "goed" paardrijden, maar ook als recreant aan de bak komt.

Ik veronderstel dat jullie vaak gebruik maken van trage wegen in de streek?

Het zijn vooral de recreatieve ruiters die vroeg of laat terug te vinden zijn op de trage wegen in en rond onze streek. Wekelijks organiseren wij "begeleide wandelingen" langs de trage wegen in Heuvelland. De laatste tijd werd er vooral werk gemaakt van het in orde brengen van de bestaande wegen door het Gemeentebestuur van Heuvelland. Zij doen echt de moeite om de wegen in de streek berijdbaar te houden, wat niet altijd even gemakkelijk is gezien de erosie. Onlangs werd door de Provincie West-Vlaanderen een ruiterroute van zo'n 17 kilometer geopend, voornamelijk langs onverharde wegen.

Welke specifieke verwachtingen hebben ruiters en menners inzake trage wegen?

In het beste geval zijn de trage wegen licht verhard, zodat ze ook in de winter toegankelijk zijn te paard. Het is ook wenselijk dat de trage wegen relatief breed zijn en de mogelijkheid bieden om door verschillende recreanten samen gebruikt te worden. De voetgangers en de meeste fietsers of mountainbikers zijn redelijk paardvriendelijk en gaan goed samen. Het gebruik van quads is wel een vorm van recreatie die moeilijk samengaat met de andere. We streven er naar om een goed contact te onderhouden met andere gebruikers. Vertragen bij het oversteken, verwittigen bij het naderen en een vriendelijke goedendag horen daar zeker bij. Een degelijke training is in dit verband cruciaal. Ruiters die niet echt goed leerden rijden, beseffen niet wat ze kunnen aanrichten wanneer ze hun paard niet onder controle houden. We opteren voor een ruiterbrevet voor alle ruiters die van de openbare weg gebruik maken. Daarnaast is het ook nodig om andere weggebruikers te informeren over het gebruik van paarden in het verkeer. Op die manier weten ze beter hoe een paard reageert op bepaalde omstandigheden.

Wat betekent lid zijn van Trage Wegen voor jullie?

In het verleden waren we er getuige van hoe veel van de onverharde wegen ofwel verdwenen ofwel werden verhard. Als gebruikers willen we jullie vereniging ondersteunen en onze vraag naar meer trage wegen naar voor schuiven. Het doordeweekse toerisme in de streek is zodanig uitgebreid dat bepaalde evenementen voor heel wat druk zorgen. Wanneer op zaterdag of zondag een georganiseerde fiets- of mountainbiketocht doorgaat, komen vaak zo'n duizend extra gebruikers opdagen, en dan is het praktisch onmogelijk om nog op de trage wegen te komen.

Wat nog maar eens het brede draagvlak voor trage wegen illustreert. Bedankt voor dit gesprek!

Meer info: Ruiterclub Rodeberg vzw - Vaneechoutte Annie, 057 44 48 68 ( This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. )

Schrijf je in op onze nieuwsbriefTrage Wegen draagt zorg voor je privacy. Door je in te schrijven op onze nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacyverklaring.

Nieuws

Volledig nieuwsoverzicht