Werkgroep Trage wegen Kapelle-op-den-Bos

maandelijks op weg

Vanaf april 2010 tot oktober 2010 zal de werkgroep trage wegen iedere tweede woensdag van de maand een wandeltocht inrichten, en dit onder begeleiding van één van de werkgroepleden.
Hiermee willen ze de bewoners een kans geven om onze buurtwegen beter te leren kennen en (her)waarderen. Iedereen is welkom, wandelen is immers voor jong en oud een gezonde sport.

En de eerste wandeling is alvast een succes. Om 14 u stipt vertrekken aan de kerk van Nieuwenrode bijna 50 wandelaars, vergezeld van een welkom lentezonnetje. “Ik was ook tevreden geweest als er 15 geïnteresseerden waren komen opdagen”, zegt begeleider François. “ Maar deze grote opkomst is voor ons echt een opsteker. Het toont toch aan dat de activiteiten van onze werkgroep gewaardeerd worden.” En de waardering komt duidelijk van een gemengd publiek. Niet alleen de wandelclubs, maar ook omwonenden en mensen uit de buurgemeenten stappen mee.

En we duiken meteen een officieus verlegde buurtweg in. “Deze trage weg loopt officieel dwars door een tuin”, verteld Ronan, voorzitter van de werkgroep. “Op vraag van de eigenaar wandelen we nu langs de perceelsgrens. Goede afspraken zijn belangrijk, maar zolang het nieuwe traject niet officieel bestendigd wordt, blijft er natuurlijk onzekerheid voor de eigenaar en de gebruikers.

“Ik wist niet dat dit een openbare weg was” , is van in het begin een veel gehoorde quote.
Veel mensen weten niet dat deze oprit eigenlijk een stuk buurtweg is, of dat het stoffig spoor over het maïsveld daar een heuse eenmanswegel is. Dit komt het gebruik van de trage wegen natuurlijk niet te goed.
Als we even later de grens naar buurgemeente Grimbergen oversteken, zien we meteen hoe daar iets aan gedaan kan worden. De Grimbergse trage wegen zijn netjes voorzien van een bordje met een naam en een nummer. “Dat is natuurlijk ideaal”, verzuchten de werkgroepleden .” Met zo'n bordje weet je onmiddellijk waar je aan toe bent, en de wegen worden dan ook frequenter gebruikt. Helaas hebben wij als werkgroep geen eigen middelen om voor zulke bordjes te zorgen. Op onze laatste vergaderingen met de gemeente zijn er echter een aantal mooie beloften gedaan en we hebben er goede hoop op dat we ook in Kapelle-op-den-Bos onze buurtwegen van bordjes gaan kunnen voorzien.” Ronan lanceert dan ook een oproep aan de wandelaars om het te melden als ze van bepaalde weggetjes de volksnaam zouden kennen.

Na het gezellige centrum en de weidse velden, stappen we nu een gebied onder beheer van Natuurpunt binnen. Om de moeras-vegetatie en de wandelschoenen te ontzien, ligt er een vlonderpad over een groot deel van het traject. Dit gebied is niet altijd toegankelijk geweest, maar nu het opengesteld is wordt het druk gebruikt door wandelaars die komen genieten van de weelderige flora en fauna.

“Tegenwoordig hebben we een goede verhouding met de gemeente, maar dat is niet altijd zo geweest”, grijnst François als we aankomen bij buurtweg 77. Daar sloot de eigenaar van een industrieterrein een buurtweg af. Het traject zou verlegd worden naar de aanliggende losweg. De eigenaar van de losweg en de werkgroep trage wegen waren hier echter niet voor te vinden, en na protest bij de provincie en bij de gouverneur is het oorspronkelijk traject toch behouden.

Het gebeurt nog al te vaak dat mensen plots beslissen een buurtweg over hun grond af te sluiten. Onder andere door goed overleg met de gemeente wil de werkgroep dat soort incidenten in de toekomst zo veel mogelijk vermijden. Maar de werkgroep ijvert niet alleen voor het behoudt van trage wegen. Ze hopen ook lang verdwenen wegen terug op de kaart te krijgen
Zo loopt deze mooie weg langs het water plots dood op een bebouwd perceel. Van een idyllisch paadje langs de rivier kom je dan terecht op een drukke weg zonder voetpad. Op de Atlas der buurtwegen staat de buurtweg nog wel ingetekend,en in de toekomst zou hij terug in ere hersteld moeten worden.

Ook de afschaffing van twee spoorwegtunnels hoopt de werkgroep af te wenden. “Deze twee doorsteken zijn essentiële schakels in ons buurtwegennet”, zegt Ronan. “Ze afschaffen betekent dat de gebruikers een omweg zullen moeten maken die bovendien loopt over wegen die minder aangepast zijn voor de zwakke weggebruiker'”. Uit gesprekken met de gemeente, infrabel en NMBS blijkt dat het gewoon een geldkwestie is. Niemand wil de tunnels echt dicht, maar evenmin is één van de partijen bereid de kosten voor het openhouden te dragen. Samen met andere bezorgde partijen zal er binnenkort dan ook een actiewandeling plaatsvinden om aan te tonen dat er een grote vraag is naar het openhouden van de tunnels.

Omstreeks half vier komen we terug aan in het centrum van Nieuwenrode. Alle deelnemers waren zeer enthousiast over de wandeling en iedereen heeft wel iets bijgeleerd. De organisatoren zijn dan ook zeer tevreden en ook een tikkeltje trots dat 'hun' trage wegen zo'n bewondering oogsten.
Wie er met de wagen doorrijdt, zal er weinig van zien, maar de buurt herbergt talloze mooie hoekjes en kantjes. Het trage wegennet is echt wel ideaal om daar ten volle van te kunnen genieten.
Chapeau voor de werkgroep, ze zijn echt goed op dreef.

Meer info: Ronan Christiaens, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  

Grote opkomst voor behoud spoortunnels

Goed nieuws voor de inwoners van Kapelle-op-den-Bos. Er komt een nieuw fietspad ten zuiden van de spoorweg Mechelen-Dendermonde. Maar helaas, twee tunnels die vanuit Kapelle-op-den-Bos en Ramsdonk toegang zullen geven tot dat fietspad, worden wel afgesloten. Fietsers en wandelaars wordt verzocht om tot twee kilometer om te gaan. Active ImageDe oplossing: 15.000 euro en goede wil
"Niet logisch", denkt u? Wel dat vinden de inwoners van Ramsdonk en Kapelle-op-den-Bos ook. Vanuit verschillende lokale organisaties werd dan ook besloten om een symbolische infowandeling te houden om aan de gemeente, Infrabel en de provincie duidelijk te maken dat de tunnels voor de lokale bevolking wel degelijk van belang zijn. Nochtans kost het slechts 15.000 euro om in de dicht te gooien tunnels een rudimentaire doorgang te bewaren. Al de rest is goede wil.

130 aanwezigen
En dat het onderwerp leeft was duidelijk: ruim honderd mensen trotseerden de hitte om het traject af te stappen. Onderweg werd duidelijk gemaakt dat Kapelle-op-den-Bos, dat in vier wordt gedeeld door het kanaal en de spoorweg, verbindingen als deze niet kan missen. Het gaat hierbij niet enkel om het wandelgenot, maar om zaken zoals veiligheid, mobiliteit en sociale cohesie.
Het signaal was duidelijk, Kapelle-op-den-Bos wil zijn tunnels niet kwijt.

Schrijf je in op onze nieuwsbriefTrage Wegen draagt zorg voor je privacy. Door je in te schrijven op onze nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacyverklaring.

Nieuws

Volledig nieuwsoverzicht