Vlaamse Wandelfederatie

De Vlaamse Wandelfederatie groepeert zo'n 80 clubs, goed voor bijna 17.000 wandelaars.
 

Wandelen, de gezonde verslaving!

Het concept van wandeltochten kan overal in Vlaanderen op heel wat bijval rekenen. Een lokale wandelclub stippelt een lusvormig parcours uit, brengt pijlen en splitsaanduidingen aan en nodigt clubs vanuit het ganse land uit om mee te wandelen. Deelnemers schrijven zich in en laten hun 'controlekaart' afstempelen. Onderweg kunnen wandelaars uitrusten bij een drankje, een broodje, een stuk taart … De Vlaamse Wandelfederatie groepeert zo'n 80 clubs, goed voor bijna 17.000 wandelaars. We spreken met Bernadette Didden, administratief coördinator van de Vlaamse Wandelfederatie (VWF).

Hoe is de Vlaamse Wandelfederatie ontstaan en wat is jullie missie?
Bernadette Didden: "De Vlaamse Wandelfederatie vzw is een officiële sportfederatie en werd opgericht in Zonhoven in 1968. De oorspronkelijke naam 'Limburgse wandelbond' herinnert aan de periode dat enkel clubs uit die provincie waren aangesloten. De uitbreiding over heel Vlaanderen, vooral dan in Vlaams-Brabant en Antwerpen, zorgde voor nog een paar naamsveranderingen tot uiteindelijk de huidige benaming werd behouden. Het is altijd onze doelstelling geweest om de wandelsport in zijn totaliteit te promoten. De Vlaamse Wandelfederatie vzw wil de fitheid, de gezondheid, de sociale integratie en de zelfontplooiing van de wandelaars in Vlaanderen vergroten. Concreet organiseren wij recreatieve wandeltochten, tegen een democratische prijs, op regelmatige basis én in optimale en kwaliteitsvolle omstandigheden. We richten ons naar iedere doelgroep, ongeacht de capaciteiten of aard van de wandelaars."

In welke mate hechten de wandelclubs belang aan de weginrichting of de omgevingskwaliteit bij het uitstippelen van wandelingen? Is er een uitgesproken voorkeur voor trage wegen?
Bernadette Didden: "We zien duidelijk dat onze wandelclubs drukke verkeerswegen zo veel mogelijk vermijden en trage wegen gaan opzoeken. Soms drukken de wandelclubs tijdens een Algemene Vergadering hun spijt uit over de ontoegankelijkheid van bepaalde wegen. Zij weten meestal niet tot wie zij zich moeten wenden om dit op te lossen. Onze federatie vindt het belangrijk om haar wandelclubs en al haar aangesloten leden op de hoogte te stellen van het bestaan van trage wegen en van de gelijknamige belangenvereniging. Door ze te gebruiken, ontdekken onze wandelaars telkens opnieuw een verrassend stukje natuurschoon. Voor sommmige mensen betekent het herontdekken van deze charmante baantjes en wegeltjes ook een flinke brok nostalgie."

Een opvallend onderdeel van jullie werking is het aanbod voor jongeren. Loopt ook de jeugd warm voor de wandelsport?
Bernadette Didden: "Ondanks alle inspanningen moeten wij vaststellen dat de jeugd weinig of geen uitdagingen ziet in onze sport. Zij associëren de wandelsport meestal met ouderen. Toch proberen wij onze wandeltochten zo aantrekkelijk mogelijk te maken, bijvoorbeeld door een rebuswandeling uit te stippelen voor jongeren. Zo'n wandeling houdt in dat stukken van een rebus verdeeld staan op een kleine route die ze moeten bewandelen. Op het einde van de wandeling hebben de jongeren de rebus opgelost en krijgen ze hiervoor een geschenkje. Wij geven ook vorm aan een jeugdactie waarbij kinderen en jongeren stempels sparen die ze daarna inruilen voor allerhande mooie prijzen."

Hoe verloopt het contact met de andere wandelfederaties in Vlaanderen?
Bernadette Didden: "Er is een goed samenwerkingsverband tussen de verschillende wandelfederaties. Ze komen jaarlijks meermaals bij elkaar om concrete afspraken te maken. Ook geven zij samen een wandelkalender uit waarin alle georganiseerde wandeltochten vermeld zijn van Vlaanderen."

De Vlaamse Wandelfederatie diende een aanvraag in om lid te worden van Trage Wegen vzw. Wat verwachten jullie van deze samenwerking?
Bernadette Didden: "We vinden het uitermate belangrijk dat de huidige wegen toegankelijk blijven en dat in de toekomst de afgesloten of ontoegankelijke trage wegen worden heropend of hersteld. Voor onze wandelclubs zal dit zeker de kwaliteit van de wandeltochten verhogen. Door een uitbreiding van het aantal rustige wegen, krijgen meer mensen vaker de kans om te proeven van de natuur. Ze zorgen ook voor sociale ontmoeting en integratie: mensen spreken met elkaar af op een wandeltocht en het wandelen in groep laat toe om boeiende contacten te onderhouden."

Meer info:
Vlaamse Wandelfederatie vzw – Bernadette Didden, 011 87 08 21 ( This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ) - www.vwf.be

Schrijf je in op onze nieuwsbriefTrage Wegen draagt zorg voor je privacy. Door je in te schrijven op onze nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacyverklaring.

Nieuws

Volledig nieuwsoverzicht