West-Vlaamse Milieufederatie vzw

De West-Vlaamse Milieufederatie (WMF) is de koepelorganisatie van de West-Vlaamse natuur- en milieuverenigingen.

www.wmfkoepel.be

"Het moet gezegd, er beweegt wel iets in West-Vlaanderen"

De naam spreekt al boekdelen: deze maand maken wij kennis met de West-Vlaamse koepel van milieuverenigingen. Dat trage wegen ook een bekommernis zijn in onze kustprovincie blijkt uit een gesprek met Katty De Wilde, coördinator van de West-Vlaamse Milieufederatie vzw, kortweg de WMF.

Hoe is de WMF ontstaan?
De West-Vlaamse Milieufederatie vzw is de onafhankelijke koepelvereniging van 65 lokale, regionale en provinciaal actieve en gewestelijke natuur- en milieuverenigingen. De West-Vlaamse Milieufederatie vzw wil de leefmilieukwaliteit in de Provincie West-Vlaanderen beschermen en verbeteren door het beïnvloeden van het beleid van overheden en maatschappelijke organisaties. De WMF ontstond 21 jaar geleden uit het spontane West-Vlaams overleg tussen een aantal lokale & regionale natuur- en milieuverenigingen. We bestaan dit jaar 11 jaar als vzw.

Wat betekent lid zijn van vzw Trage Wegen voor jullie?
Wij zijn een koepelorganisatie, die voornamelijk omtrent provinciaal en regionaal beleid werkt in West-Vlaanderen. Zorgen dat er een degelijk trage-wegenbeleid wordt gevoerd in onze provincie hoort daar zeker bij. Bij vzw Trage Wegen kunnen we steeds terecht voor bijkomende ondersteuning en de actueelste informatie.

Hebben jullie concrete toekomstplannen met trage wegen?
We blijven gewoon bij elk overleg met administraties, gedeputeerden en politieke fracties hameren op het belang van het behoud en herwaardering van het trage-wegennetwerk. Veel van de bij ons aangesloten natuur- en milieuverenigingen inventariseren trage wegen of voeren acties om trage wegen open te krijgen. Wij maken hun bezorgdheden over specifieke trage wegen, die dreigen te verdwijnen, zoals momenteel de Fonteynewegel in Ichtegem (zie foto), over aan de beleidsverantwoordelijken.

Hoe is het gesteld met trage wegen in West-Vlaanderen?
In West-Vlaanderen hebben wij de laatste 5 jaar het belang van het behoud van trage wegen een snelle opmars zien maken in het beleid van onze provincie. Die profileert zich daar ook graag mee: voor trage wegen is er immers een groot draagvlak. Het moet gezegd, ze doen heel wat inspanningen voor de opwaardering van het trage-wegen-netwerk in Provincie West-Vlaanderen. Zo legt men momenteel de laatste hand aan de digitale versie van de atlas der buurtwegen. Dit zijn zaken die ook op veel bijval kunnen rekenen bij de natuur- en milieuverenigingen. Maar er is ook een keerzijde: er worden daarnaast in West-Vlaanderen ook nog steeds trage wegen afgeschaft of afgesloten. En het gaat daarbij zeker niet altijd over waardeloze stukken. Beslissingen over afschaffingen en afsluitingen worden op voor ons afgesloten fora genomen en er wordt ook verder geen open communicatie over gevoerd. Dat moet verbeteren.

Waakzaamheid en actie blijft dus geboden! Succes alvast en bedankt voor dit gesprek!

Meer info: West-Vlaamse Milieufederatie vzw - Katty De Wilde, 051 40 46 96 ( This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. )

Schrijf je in op onze nieuwsbriefTrage Wegen draagt zorg voor je privacy. Door je in te schrijven op onze nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacyverklaring.

Nieuws

Volledig nieuwsoverzicht