Kom naar de Trefdag Trage Wegen / 23 maart 2019

TREFDAG-HERZELE-lr

Ontmoetingsdag voor liefhebbers van trage wegen

Uitwisseling, inspiratie en een verkwikkende voorjaarswandeling: dat zijn de ingrediënten van de jaarlijkse Trefdag. Lokale werkgroepen en pleitbezorgers geven tips om trage wegen te behartigen. Bezoekers horen verhalen uit heel het land. Dialoog en kruisbestuiving staan centraal.

In de voormiddag is iedereen welkom in De Leerexpert, een school vlakbij de opvallend groene rand van Antwerpen. Vlot te bereiken met de tram vanuit het treinstation Antwerpen-Centraal. In de namiddag ontdekken we de statige dreven van Ertbrugge en loodsen geëngageerde burgers van GruunRant (www.gruunrant.org) ons langs doorsteekjes, graslanden en bosfragmenten.

De Trefdag is een hartelijk ontmoetingsmoment voor liefhebbers van trage wegen én alle fervente wandelaars en fietsers. Deelname is gratis.

Programma

9u30 - 10u00

Onthaal - Goed op weg met koffie of thee

10u00 - 11u00

Algemene Vergadering Trage Wegen - Onze lidverenigingen beraadslagen over bestuurszaken. We sluiten de jaarrekening 2018 af, keuren de begroting 2019 goed en kijken naar de plannen voor 2019.

Inspiratiemoment Dag van de Trage Weg

Het jaarlijkse campagneweekend vindt plaats op 19 en 20 oktober 2019. We kijken naar de hoogtepunten van de afgelopen jaren, luisteren naar creatieve organisatoren en verkennen mogelijke acties voor de editie van 2019.

11u00 - 12u00

Lokaal op de bres voor trage wegen: uitwisseling voor en door lokale werkgroepen, enthousiastelingen en beleidsmakers

=== keuze uit 5 sessies, 5 interessante thema’s, telkens vanuit de praktijk belicht ===

-          Een tragewegenwerkgroep: hoe begin je eraan, welke activiteiten maken het verschil?
De ervaringsdeskundigen van Trage Wegen Larum-Geel en Trage Wegen Kapelle-op-den-Bos getuigen. Onder meer de opstartende enthousiastelingen van Trage Wegen IJzergemeenten gaan op zoek naar tips.

-          Regionaal samenwerken aan trage wegen: samen staan we sterker! Natuur.Koepel coördineert al enkele jaren de tragewegenactiviteit in Zuid-West-Vlaanderen. Enkele trekkers leggen uit hoe dat in z'n werk gaat. Trage Wegen Zuid-West-Brabant breekt een lans voor kennisdeling en kruisbestuiving op streekniveau.

-          Trage wegen en duurzame mobiliteit: welke focus leggen we?
Stille Wegen Heusden-Zolder legt uit hoe we dankzij trage wegen mensen terug doen wandelen en fietsen.

-          Gebruik van trage wegen stimuleren: hoe breng je mensen op de been?
Trage Wegen Dilbeek en Trage Wegen Koningshooikt illustreren de mogelijkheden van kaarten, naambordjes, zitbanken en vooral: wandelgenot.

-         Trage Wegen Antwerpen: op zoek naar concrete voorstellen (praktische werksessie)
Projectmedewerkers Pieter Vandenhoudt en Laura Nagels verenigen Antwerpenaren met zin voor discussie rond de tragewegenkaart.   

12u00 - 12u30

Toelichting decreet Gemeentewegen - Inhoudelijk Coördinator Steven Clays duidt de stand van zaken.

12u30 - 13u15

Vegetarische lunch door collectief Rodebiet exotische gerechten met lokale ingrediënten

13u15 - 16u00

Voorjaarswandeling

De geëngageerde burgers van GruunRant (www.gruunrant.org) nemen de bezoekers van de Trefdag mee op tocht in de verrassend groene rand van Antwerpen. We genieten van een gevarieerd landschap langs doorsteekjes, graslanden en bosfragmenten. De luswandeling van ca. 8 kilometer loodst ons langs kastelen, oude hoeven en een nieuw sportpark. Het verhaal van GruunRant start zo’n 4 jaar geleden, toen een reeks verenigingen en beleidsmensen gingen samenwerken om de groene pareltjes in de Antwerpse stadsrand te behouden, te versterken en te verbinden. We krijgen toelichting bij kleine en grote overwinningen, moeilijke dossiers en verrassende allianties. We sluiten af met een drankje in het lokaal van de Scouts & Gidsen Sint-Bernadette Deurne, vlakbij De Leerexpert. Je proeft er iets fris, een heerlijk streekbier of de Wijnegemse witte wijn!

 

Praktisch

WAAR?

Het voormiddaggedeelte en de lunch vinden plaats in de gemeentelijke basisschool De Leerexpert in Deurne. Deze locatie is makkelijk met een rechtstreekse tram te bereiken vanaf het treinstation Antwerpen-Centraal.

De Leerexpert is ook het vertrekpunt voor de voorjaarswandeling in de namiddag (merk op dat De Leerexpert niet meer toegankelijk is ná de wandeling).

Adres: Schotensesteenweg 252, 2100 Deurne.

MET DE TREIN

Station Antwerpen Centraal – Ga naar de ondergrondse tramhalte op het Koningin Astridplein tegenover het station (halte ‘Antwerpen Astrid Metro’) en neem er tram 5 of 10 (zie hieronder). Reistijd naar De Leerexpert is vervolgens ongeveer 20 minuten. Er is een verbinding om de 10 minuten.

FIETS

De Leerexpert ligt op het Antwerpse fietsknooppuntennetwerk tussen knooppunten (03) en (30). Overweeg zeker een fietstocht doorheen het Rivierenhof of langs het Antwerpse ringfietspad. Plan eenvoudig je route via www.fietsnet.be  

BUS en TRAM

-        Neem Tram 5 vanaf halte ‘Antwerpen Astrid Metro’ tot aan halte ‘Deurne Frans Van Dijck’ en wandel de laatste 400 m tot aan De Leerexpert.

-        Neem Tram 10 of bus 410 vanaf halte ‘Antwerpen Astrid Metro’ tot aan halte ‘Deurne Ruggeveld’ en wandel de laatste 900 m tot aan De Leerexpert.

-        Kom je vanuit Wijnegem, neem dan Tram 5, 10 of bus 410 tot aan halte ‘Havik’ en wandel nog 900 m tot aan De Leerexpert

OPGELET- PARKEREN

Mocht je toch met de auto komen, parkeren kan alleen maar op de grote parking van de Makro. Van daaruit wandel je nog ongeveer 20 minuten tot aan de Leerexpert.

bereikbaarheid-lr

INSCHRIJVEN

Deelname is gratis.

Maar om praktische redenen vragen we om in te schrijven. Liefst vóór 17 maart. Meer info: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. of 09/331 59 20.

Schrijf je in voor de Trefdag 2019
Je naam (*)
Vergeet je naam niet
ik breng (buiten mezelf) ook nog ..... personen mee
Ongeldige invoer
Woonplaats (*)
Ongeldige invoer
Provincie of Brussels Gewest
Ongeldige invoer
Je e-mailadres (*)
Ongeldige invoer
Keuze uitwisselingssessie (*)
Kies één van de inhoudelijke sessies
Ik schuif aan voor de lunch (*)
Ongeldige invoer
Ik ga mee op voorjaarswandeling (*)
Ongeldige invoer
Opmerkingen/vraag
Ongeldige invoer
geef volgende code in (*) geef volgende code in
  Ververs
Ongeldige invoer

Schrijf je in op onze nieuwsbriefTrage Wegen draagt zorg voor je privacy. Door je in te schrijven op onze nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacyverklaring.

Nieuws

  • K2_ThuAMCESTE_May+0200RMayAMCEST_0C3 Gebermte 2019 maakt de trage weg op

    Ken je Den Berm al? Den Berm is een 3 km-lange groene heuvel tussen Wilrijk en Mortsel. Parallel aan het autowalhalla genaamd de Krijgsbaan ligt er een wilde, groene oase. Een paradijsje-met-trage-weg op 3 meter hoogte, voor kinderen en iedereen die graag wandelt, loopt of fietst. Van 18 tot en met 25 mei kan je Den Berm in al z'n heerlijke facetten mee-maken op het festival gebermte.

  • K2_ThuAMCESTE_May+0200RMayAMCEST_0C3 Gemeentewegendecreet - Steden en gemeenten moeten werk maken van een samenhangend tragewegennet

    Het Vlaams Parlement keurde op 24 april unaniem het voorstel van decreet voor de gemeentewegen goed. Het decreet wijzigt fundamenteel het wegenrecht dat van toepassing is op trage wegen. Er komt één juridisch statuut voor alle wegen onder de bevoegdheid van lokale besturen. Belangrijk voor fietsers en voetgangers, want alle buurtwegen en de meeste andere trage wegen vallen dan onder die gemeentewegen. Met de goedkeuring van dit decreet gaat de grootste uitdaging van start: steden en gemeenten moeten werk maken van trage wegen.

Volledig nieuwsoverzicht