Trefdag Trage Wegen - 28 mei (online) en 29 mei 2021 in Diest

Ontmoetingsdag voor liefhebbers van wandel- en fietspaden

Na een lange coronatijd hopen we jullie terug te ontmoeten op onze Trefdag, die we dit jaar uitzonderlijk eind mei 2021 zullen houden. Uitwisseling, inspiratie en een verkwikkende voorjaarswandeling: dat zijn de ingrediënten van de jaarlijkse Trefdag.

Op vrijdagavond 28 mei verwelkomen we iedereen online. Lokale werkgroepen en pleitbezorgers geven tips om trage wegen te behartigen. Het nieuwe Decreet Gemeentewegen krijgt specifieke aandacht. Bezoekers horen ervaringen uit de eerste hand.

Op zaterdagnamiddag 29 mei is iedereen vanaf 13u welkom in het pittoreske begijnhof van Oranjestad Diest, op de grens tussen het Hageland en de Kempen. Deze historische stadswijk is vlot te bereiken vanuit het treinstation van Diest. Na een korte uiteenzetting over het tragewegenbeleid van de stad ontdekken we in groepjes de oude stadswallen, kruisen we de Demer en verkennen we het landelijke Molenstede op de Lazarijberg rond Fort Leopold. We voorzien vier startmomenten.

De Trefdag is een hartelijk ontmoetingsmoment voor liefhebbers van trage wegen én alle fervente wandelaars en fietsers. 

Programma (Onder voorbehoud van de sanitaire situatie; programmawijzigingen kunnen nog optreden)

 U U R

VRIJDAG 28 MEI - ONLINE

19:00 – 19:50

Algemene Vergadering Trage Wegen - Onze lidverenigingen beraadslagen over bestuurszaken. We sluiten de jaarrekening 2020 af, keuren de begroting 2021 goed en kijken naar de plannen voor 2021.

19:50 - 20:00

PAUZE

20:00 - 21:00

FOCUS - Het gemeentewegendecreet in actie?

Op 1 september 2019 trad het decreet houdende de gemeentewegen (afgekort: Gemeentewegendecreet) in werking. Dit reglementair kader zorgde voor heel wat vernieuwingen, ook voor trage wegen. De afgelopen maanden vroegen meer en meer mensen zich af wat de concrete gevolgen van dit decreet zijn. Krijgen burgers nu meer mogelijkheden om hun gemeente aan te zetten tot actie? Hoe verlopen de nieuwe procedures? Regent het nu massaal afschaffingsdossiers?

Na een algemene inleiding door inhoudelijk coördinator Steven Clays, gaan we in afzonderlijke uitwisselingssessies in op deze (en andere) onderwerpen. Deelnemers maken een keuze tussen één van de volgende sessies:

 (1) De werkgroep als waakhond - openbare onderzoeken, bezwaarschriften, beroepen en verzoeken

Waken over het lot van de trage wegen blijft een belangrijke taak voor lokale actievelingen. Voor welke zaken die te maken hebben met trage wegen zijn gemeentebesturen verplicht hun burgers te bevragen? Hoe blijf je op de hoogte van alle openbare onderzoeken? Hoe stel je een degelijk bezwaarschrift op? En welke mogelijkheden bestaan er om een beslissing van het lokaal bestuur ongedaan te maken? Hoe kan je je als werkgroep hierop organiseren? Het gemeentewegendecreet voorziet eveneens een reeks nieuwe mogelijkheden om trage wegen te heropenen op verzoek van burgers. Anderhalf jaar na de invoering van het decreet, maken we de balans op van de eerste ervaringen met deze verzoeken.

 (2) Doorgang voor iedereen & Dag van de Trage Weg

Met de invoering van het gemeentewegendecreet krijgt ook de spandoekklassieker nieuwe mogelijkheden om gemeenten uit te dagen om trage wegen open te krijgen. Met goedgekozen voorbeelddossiers komt het draagvlak voor lokaal herstel van trage wegen in de kijker te staan. In deze sessie wisselen werkgroepen hun spandoekverhalen uit en krijg je inspiratie om zelf een ‘Doorgang voor iedereen’ op te zetten.  

  (3) Wegen dankzij wandelaars

Eén van de meest eenvoudige manieren om trage wegen open te krijgen én te houden is ze met velen te gebruiken. Op cruciale tijdstippen en met regelmaat subtiel verscholen wegjes toevoegen aan een wandeltocht: een laagdrempelige actiemethode om soms lange administratieve stappen te vermijden. Maar hoe begin je eraan?

 (4) Een tragewegenkaart opmaken

Stimuleer je gemeente een handige kaart voor haar inwoners uit te geven waarop alle trage wegen te zien zijn. Zo promoot je het gebruik van de trage wegen! Enkele werkgroepen die hiermee ervaring hebben, geven een aantal tips mee die tot succes leiden.

 U U R

ZATERDAG 29 MEI - te DIEST

13:00; 13:15; 13:30; 13:45

Verwelkoming - Schepen Monique De Dobbeleer heet ons welkom voor het namiddaggedeelte in Diest (4 vertrekmomenten), start aan het Begijnhof

13:15 - 16:30

13:30 - 16:45

13:45 - 17:00

14:00 - 17:15

Voorjaarswandeling – Natuurpunt Diest, Landelijke Gilde Molenstede en Heemkring Molenstede nemen ons op sleeptouw (4 vertrekmomenten; telkens 25 personen toegelaten per wandeling)

 

Afsluitende drink per wandelgroep
(geheel vrijblijvend; inschrijven verplicht)

Vragen? Neem contact op via This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. of 09 / 331 59 20.

Inschrijven?

De trefdag is volledig gratis. Om praktische redenen vragen we aan elke deelnemer afzonderlijk zich vooraf in te schrijven.

Schrijf je in voor de Trefdag 2021
Je naam (*)
Vergeet je naam niet
Straat en Huisnummer (*)
Ongeldige invoer
Woonplaats (*)
Ongeldige invoer
Je e-mailadres (*)
Ongeldige invoer
Keuze uitwisselingssessie op vrijdag 28 mei van 20:00 - 21:00 (*)
Kies één van de inhoudelijke sessies
Ik ga mee op voorjaarswandeling (*)
Ongeldige invoer
Keuze vertrek wandeling op zaterdag 29 mei (wees aub. stipt!) (*)
Kies één van de inhoudelijke sessies
Ik blijf voor een drankje achteraf (vrijblijvend, maar reservatie verplicht) (*)
Ongeldige invoer
Je telefoonnummer (*)
We hebben verplicht een telefoonnummer van je nodig.
Opmerkingen/vraag
Ongeldige invoer
geef volgende code in (*) geef volgende code in
  Ververs
Ongeldige invoer

Praktisch

Bereikbaarheid 

Het Begijnhof Diest is makkelijk met het openbaar vervoer te bereiken. Zowel vanuit Gent, Leuven, Antwerpen als Hasselt neem je de trein naar Diest en wandel je op minder dan een kwartier van het NMBS-station naar het Begijnhof. 

Het Begijnhof ligt aan fietsknooppunt 86 van het fietsroutenetwerk Hageland. Gebruik fietsnet.be en plan zo snel je fietsroute.

Er is een grote parking tegenover het Begijnhof voor mensen die met de wagen komen.

 

Schrijf je in op onze nieuwsbriefTrage Wegen draagt zorg voor je privacy. Door je in te schrijven op onze nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacyverklaring.

Nieuws

  • K2_ThuAMCESTE_July+0200RJulAMCEST_0C3 Spoorwegovergangen: wetgevend werk in zicht

    Op 20 mei 2021 keurde de voltallige Kamer de resolutie betreffende het verhogen van de veiligheid aan spoorwegovergangen goed. Het voorstel, ingediend door Kim Buyst (Groen), Nicolas Parent (Ecolo) en Joris Vandenbroucke (Vooruit) is er onder meer op gericht Infrabel aan te manen omzichtiger om te springen met het opheffen van overwegen. Gaten in de voetgangers- en fietsnetwerken zijn immers te vermijden.

  • K2_WedPMCESTE_June+0200RJunPMCEST_0C3 Resolutie overwegen unaniem aangenomen door de Federale Kamer

    Op 20 mei 2021 keurde de voltallige Federale Kamer van Volksvertegenwoordigers het voorstel van resolutie betreffende het verhogen van de veiligheid aan spoorwegovergangen goed. Het voorstel, ingediend door Kim Buyst (Groen), Nicolas Parent (Ecolo) en Joris Vandenbroucke (Vooruit) is er onder meer op gericht Infrabel aan te manen omzichtiger om te springen met het opheffen van overwegen. Gaten in de voetgangers- en fietsnetwerken zijn immers te vermijden.

Volledig nieuwsoverzicht