De Bereklauw, Herent

Overnachtingslocatie

De Sideways expeditie overnacht hier op 3.09

BereklauwOnder het motto 'respect voor de ander, zichzelf en de omgeving', is De Bereklauw in Herent (ook de 'The Ideas Factory' genoemd) al dertig jaar een leefgemeenschap waar mensen komen en gaan. Momenteel leven er zo'n 10 mensen permanent op het terrein. Als lid van het Alternatief Reisnetwerk NAR en in samenwerking met de ngo V.I.A., ontvangt de Bereklauw al 15 jaar verschillende internationale werkkampen en vrijwilligers. 

De Bereklauw in Herent is het perfecte voorbeeld van een organische gemeenschap. Mensen van over de hele wereld reizen hier naartoe om ondergedompeld te worden in de duurzame levensstijl. 

Talrijke nationaliteiten In De Bereklauw wonen nu ongeveer 10 mensen. Gosse, de eigenaar, startte deze leefgemeenschap in 1972 en zet zich nog steeds met hart en ziel in voor zijn internationale boerderij. In de zomer verblijven er soms tot 20 mensen in De Bereklauw. Hier kom je alle nationaliteiten tegen, van Fransen en Duitsers tot Bolivianen en Columbianen. "Ik moet nergens naartoe gaan om mensen met andere nationaliteiten te leren kennen. De wereld komt naar me toe in mijn gemeenschap", legt Gosse uit.

Tuinieren zonder pesticide Het enige wat je moet doen om hier te kunnen verblijven is lid worden van WWOOF. Daarna stuur je een mailtje naar Gosse om te vragen of er plaats is. Makkelijker kan bijna niet. Een bijdrage leveren mag maar wordt absoluut niet verwacht. Het belangrijkste is dat je de klusjes uitvoert die gedaan moeten worden en dat je interesse hebt in duurzaam leven en tuinieren. De Bereklauw staat bekend om zijn tuinieren zonder pesticide en permacultuur. Dat is de samenwerking tussen mens, dier en natuur.

de bereklauwZwerfhonden en kleine geiten Bij aankomst op de Bereklauw word ik dadelijk verwelkomd door een groep honden. Tijdens een tocht over het terrein blijkt dat dit niet de enige dieren op de boerderij zijn. Geiten, kippen, katten, kuikens en kleine geiten lopen vrolijk door elkaar. Veel dieren die hier rondlopen zijn zwerfdieren, opgevangen door Gosse en co.

Een uur in de badkamer Als je met Gosse spreekt, wordt het snel duidelijk dat werkelijk iedereen hier welkom is, behalve profiteurs. "Mensen die niks kunnen, liever slapen dan werken en een uur in de badkamer staan, daar erger ik me aan. Iedereen moet zijn steentje bijdragen en meewerken." De klusjes op de boerderij variëren dagelijks. De tuinen moeten onderhouden worden, dieren moeten eten krijgen en huis en schuren moeten opgeknapt worden.

Wereld vol verbazingen Val in Herent van de ene verbazing in de andere. Wat veel mensen als alternatief gewauwel beschouwen, heeft veel meer waarheid in zich dan dat de meesten beseffen. De wisselwerking tussen natuur en mens heeft hier een bijzondere plaats gekregen.

Niet voor iedereen Het huis en domein zijn niet kraaknet en qua eten is het soms ook behelpen. Wil je luxe, dan is dit niks voor jou. Maar als je openstaat voor een nieuwe ervaring en wel eens wil zien hoe het anders kan, dan is een tijdje op de Bereklauw verblijven een aanrader.

Overal anders WWOOF is natuurlijk overal anders. Vaak zijn het boerderijen, maar soms ook gezinnen die iemand in huis nemen. In Australië en Nieuw-Zeeland vind je weer meer ashrams en spirituele centra die wwoofers toelaten. Voor ieder wat wils dus. DE REISREPORTER.

www.bereklauw.be