Festival van de stilte

tn DSC 0115Sideways maakt een koppeling met het Festival van de Stilte, een initiatief van Turnhout 2012 (www.turnhout2012.be) waarbij vragen worden opgeroepen rond stiltebeleving en omgevingskwaliteit. Een greep uit de activiteiten: een wandeling door het Turnhouts Vennengebied, nachtelijke sterren kijken en een fiets- en wandeltocht naar de Sideways festivallocatie (meer details hieronder). Het Festival van de Stilte sluit ook aan bij het side-event 'trage post / slow mail' met twee wandel/schrijfworkshops (Kasterlee en Turnhout) en voorleesmomenten van de trage post tijdens het festivalweekend in Turnhout.

De T2012-organisatoren willen Sideways inbedden in de regionale identiteit en werking. Omwille van de jarenlange stiltewerking vanuit Vormingplus Kempen en heel wat lokale en regionale partners werd er gekozen voor de koppeling met het Festival van de Stilte. Lokale partners zorgen voor een lokale dynamiek met eigen stilte/rust-activiteiten.

Het Festival van de Stilte is een samenwerking van Trage Wegen vzw, T2012, Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete, Natuurpunt Educatie, Stad Turnhout, SPK, Fietspunt Turnhout, VVS Cygni, Tram 41, Waerbeke, Vormingplus Kempen.

Meer info over het festival van de Stilte: http://www.uitinvlaanderen.be/agenda/search?query=detoonvandetijd

Fiets- en wandeltocht langs trage wegen naar het Sidewaysfestival

Het stilteplatform nodigt je uit voor een fiets- en wandeltocht naar het Sidewaysfestival. In en om de Klein Engelandhoeve ontdek je de verschillende artistieke projecten van dit mobiel hedendaags kunstenfestival. Langs wandelroutes, veldwegen en binnenpaden gaan kunstenaars uit binnen- en buitenland een maand lang aan de slag met thema's als beweging en mobiliteit, landschap en verhalen, ecologie en toerisme, traagheid en creatie. Tijdens het weekend van 8 en 9 september houdt de karavaan halt in Turnhout. Oud-Turnhout met haar jarenlange werking rond stilte, rust en ruimte mag daar niet ontbreken.

Datum: zaterdag 8 september 2012

Beginuur: 10.30 uur

Einduur: Uur van aankomst in de Klein Engelandhoeve omstreeks 12.00 uur. Terugtocht op eigen initiatief te voet of met de lijnbus.

Vertrekplaats voor de fietstocht: Hofke van Chantraine, Kerkstraat 46, 2360 Oud-Turnhout

Het is mogelijk om aan te sluiten bij het wandelgedeelte. Uur en plaats van afspraak: 11.15 uur aan de voetgangersburg in de Laguitstraat, Turnhout.

Begeleiding: Bea Geudens (Hofke van Chantraine) en Christa Truyen (Vormingplus Kempen).

Deelname is gratis maar inschrijven is verplicht: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. of 014 46 22 25

Andere gegevens: Afstand tocht enkel: Fietstocht 7 km - Wandeling: 3,6 km

Mee te nemen: fiets en goede wandelschoenen en picknick

Door het oog van de telescoop

Kijk jij nu en dan ook gefascineerd naar de sterrenhemel? Vraag jij je hierbij ook geregeld af wat dit allemaal omvat? Zou je eens graag de ringen van Saturnus zien? De poolkappen op Mars? Venus als halve maan? Andere melkwegstelsels dan het onze?

Kom dan naar de Klein Engelandhoeve. De Lilse Sterrenkundigengroep Cygni laat je met haar krachtige verplaatsbare telescopen de wondere wereld van de hemel zien.

Kleed je warm aan, want de koude is nooit veraf. Heb je een verrekijker? Breng die mee. We leren je dat je ook met een verrekijker heel wat waarnemingen kan verrichten.

Datum: Zaterdag 8 september 2012

Startuur: Zaterdag 8 september om 23.00 uur

Einduur: Zondag 9 september om 1.00 uur

Vertrekplaats: Klein Engelandhoeve, Klein Engeland 29, in Turnhout

Begeleiding: Leden van sterrenkundigengroep VVS Cygni.

Deelname is gratis

Verken het Turnhouts Vennengebied!

Deze gegidste wandeling is anders dan andere rondleidingen. Tijdens de wandeling krijg je vanuit vijf verschillende invalshoeken meer informatie over het Vennengebied. Welke kernwaarden maken dit gebied zo bijzonder? Beluister de verhalen over de natuur, de cultuurhistorie en het landschap en vraag wat je altijd hebt willen weten over het Vennengebied. Wedden dat één van onze experts jou een antwoord kan geven?

Datum: zondag 9 september 2012

Startuur: 15.00 uur

Einduur: 17.00 uur

Vertrekplaats: Klein Engelandhoeve, Klein Engeland 29, in Turnhout

Begeleiding: Jan Van den Berghe - SPK vzw, Christa Truyen - Vormingplus Kempen, Bas Van der Veken, Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete, Hugo Meeus - stad Turnhout, Paul Dierckx - vzw Toreke

Deelname is gratis, maar inschrijven is verplicht: Jessica Vander Stuyft, 014 71 11 19 of This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.