Open Doek

side event opendoekOld Joy2Filmfestival Open Doek is van de partij op het festivalweekend in Turnhout met de cyclus Open Doek Wijkt Af.

Op het einde van de zomervakantie trekt Open Doek de Turnhoutse wijken in voor een goeie portie gratis openluchtcinema. Met een groot scherm en een zuiderse zon luiden ze gepast de laatste week van augustus in. Van maandag 27 tot en met donderdag 30 augustus is iedereen welkom vanaf 20u  in de verschillende Turnhoutse wijken.

Speciaal voor Sideways programmeert Open Doek ook tijdens het weekend van 8,9 september twee pertinente films: 'Old Joy' (US, 2006), een eigentijdse en meditatieve roadmovie en de bevreemdende fabel 'Home' (CH, 2008), over een niet gebruikte snelweg die opeens wordt opengesteld.

HOME

side event opendoekHOME 5 voorkeur webIn het midden van een rustig en verlaten veld strekt zich tot aan de horizon een lege autostrade uit, inactief en aan het verkommeren sinds de aanleg ervan enkele jaren geleden. Net naast het overwoekerde asfalt, slechts op enkele meters van de vangrails, bevindt zich een alleenstaand huis met een kleine tuin. In dit huis woont een familie. Het is het begin van de zomer en de werken worden opnieuw aangevat. De autostrade zal in gebruik genomen worden. Letterlijk aan de rand van de snelweg "geplant", in een onophoudelijk en steeds oorverdovender lawaai, raakt de familie haar evenwicht en het noorden kwijt. Ze plooit zich terug op zichzelf om gemarginaliseerd, beetje bij beetje in een sombere mallemolen weg te glijden.

Regisseur : Ursula Meier

Land : Belgiƫ Zwitserland

Duur: 97 min

Productiejaar: 2008

Taal: Frans

Ondertiteling: Nederlands

Vertoning: 08.09.2012 // 20.00u

Zaal: Openlucht - Klein Engelandhoeve

 


 

OLD JOY

side event opendoekOld-JoyMark heeft een huis, een baan en een zwangere vrouw. Zijn oude vriend Kurt (gespeeld door singer/wongwriter Will Oldham, ook bekend als Bonnie "Prince" Billy) leidt een vrij en ongebonden leven. Ze zijn elkaar de afgelopen jaren steeds minder gaan zien - zo gaan die dingen. Old Joy laat hun weekendwandeling zien in de schitterende oerbossen van Cascade Mountains ten oosten van Portland, Oregon. Zonder veel woorden proberen de oude vrienden elkaar en elkaars manier van leven weer te begrijpen en te rechtvaardigen.

In deze secure, meditatieve zwanenzang voor de verloren vreugde van de jeugd speelt het landschap een belangrijke rol en wordt er vooral in de fraaie stiltes over het onderwerp gesproken. Beheerst en ontroerend.

Regisseur: Kelly Reichardt

Land: Verenigde Staten

Duur: 76 min

Productiejaar: 2006

Taal: Engels

Ondertiteling: Nederlands

Vertoning: 09.09.2012 // 20.00u

Zaal: Openlucht - Klein Engelandhoeve

 


 

Meer over Open Doek:

Overal in de wereld worden films gemaakt. Spijtig genoeg komt maar een fractie van dit aanbod tot bij ons in de bioscoop of op ons scherm. Meestal zijn het enkel commerciƫle en westerse films, geflankeerd door een uitgebreid promobudget, die we te zien krijgen. Niets mis mee, maar wel spijtig.

Open Doek programmeert anders en kiest voor films uit de hele wereld. Open Doek gaat actief op zoek naar die regisseurs die kwaliteit combineren met maatschappelijke diepgang: films die commentaar leveren op de samenleving of een artistiek verhaal vertellen dat toch toegankelijk is voor een breed publiek. Iets minder vanzelfsprekend, maar zeker zo boeiend.

Website: www.opendoek.be