header02

Menen, 19 augustus Brussel, 1 & 2 september Turnhout, 8 & 9 september Zutendaal, 15 en 16 september Herzele, 25 & 26 augustus

Paden uit noodzaak

Brussel te voet doorkruisen op zoek naar paden uit noodzaak, zoals olifantenpaadjes, gaten in omheiningen, enz.
Van DINSDAG 28.08 tot VRIJDAG 31.08 (Brussel)
Nederlands/Engels

Jacqueline Schoemaker  Jozua Zaagman 4

PADEN UIT NOODZAAK /  Jacqueline Schoemaker & Jozua Zaagman (NL)

 

Heb je ooit een groot gat gegraven, een hut gebouwd of iets in brand gestoken als kind? Herinner je je eerste sigaret als tiener? Heb je ooit drugs gebruikt? Ooit seks gehad ergens buiten? Heb je ooit de laatste trein of bus gemist, en geen plek gehad om naartoe te gaan? Ooit het punt bereikt dat je moést plassen zonder dat er een WC in de buurt was? Welke plek zocht je toen op? Het moet een ‘waarde-loze’ plek geweest zijn, een ruimte zonder economisch nut. Het zou een braakliggend terrein geweest kunnen zijn, bosjes langs de weg, de ruimte onder een brug, een verlaten gebouw. Heb je gemerkt dat mensen vóór jou die plek ook gebruikten? Dat de weg ernaartoe al gemaakt was, en eigenlijk voor zichzelf sprak?

Van 28 tot 31 augustus organiseren Jozua Zaagman en Jacqueline Schoemaker een workshop waarin we al lopend het Brussels Hoofdstedelijk Gewest onderzoeken op paden en andere informele doorgangen die zijn ontstaan uit noodzaak, zoals olifantenpaadjes en gaten in hekken of heggen. Met behulp van een topografische kaart loop je volgens een van tevoren vastgestelde lijn door de stad, waarop je de informele doorgangen registreert die je tegenkomt. Het volgen van een willekeurige lijn heeft als voordeel dat je scherper observeert dan wanneer je een bestaande route zou lopen, en dat je langs plekken komt die je anders misschien niet zou kiezen. Je loopt wellicht ergens onderweg tegen je eigen grenzen aan van wat een doorgang is. Door je te laten leiden door de lijn, krijg je een objectieve dwarsdoorsnede van het stedelijke gebied: hoofdwegen, woonwijken, parken, industrie en sideways.

Je loopt alleen, maar aan het eind van elke dag komen we samen om ervaringen uit te wisselen: hoe is het om een lijn te volgen? Tegen welke grenzen ben je aangelopen? Wat word je gewaar als je door de verschillende fases in het stadsschap loopt? Zijn er patronen te herkennen in de doorgangen? Wat is noodzaak? We maken er een intense 4 dagen van, waarbij het lopen en de discussies die daaruit voortkomen, centraal staan. De informele doorgangen die je tegenkomt, kun je fotograferen, beschrijven, filmen, of op een andere manier vastleggen. De laatste dag wordt besteed aan het verwerken van het verzamelde materiaal (digitaal en/of fysiek) tot een installatie voor het Sideways Festival op 1 en 2 september in Brussel.

DEELNEMERS Er is plaats voor maximaal 20 personen, wees snel om je in te schrijven. Wil je graag meer weten over deze walkshop, contacteer de artiesten dan via  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  en  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

PRIJS De 4-daagse workshop is gratis. Overnachten is aangewezen maar niet noodzakelijk: voor overnachting van 5 nachten vragen we een bijdrage van 30€ (maaltijden niet inbegrepen). We logeren in jeugdherberg De Waterman in het centrum van Brussel, vlakbij het Sideways onthaalpunt, de stadsboerderij van het Maximiliaanpark. 

WAT BRENG JE MEE? Neem een camera en/of andere media mee die je graag gebruikt om te registreren. Een picknick om de dag door te komen, er zijn verschillende eetgelegenheden in de stad Brussel.

WANNEER/WAAR Afspraak in De Waterman, Werkhuizenstraat 3, 1080 Brussel. Op dinsdag 28 augustus komen we bijeen om 11:30 voor de eerste kennismaking en elke avond komen we om 19:00 bijeen en bespreken we de bevindingen van de dag. De installatie wordt gepresenteerd op het festivalweekend van 1-2 september

ZIE OOK Jacqueline Schoemaker & Jozua Zaagman en  www.jacqueline-schoemaker.nl / www.jozuazaagman.nl

INSCHRIJVEN VIA www.sideways2012.be/nl/workshops met inschrijvingscode B03

 

Jacqueline Schoemaker 2