Thursday, 04 June 2020 13:41

Het kan wel: Tijdelijke trage weg wordt permanent in Heusden-Zolder

De gemeente Heusden-Zolder is onder impuls van een aantal burgers al jaren bezig met een actief tragewegenbeleid. De gemeente heeft ook een ambitieus scholenplan opgemaakt, om actieve mobiliteit in de buurt van de scholen te verbeteren, door middel van co-creatie met inwoners en ouders. De ingrepen die hieruit volgen, laten ze zoveel mogelijk samensporen met andere werken.

heusdenzodler-tijdelijkNaar aanleiding van bouwwerken in de deelgemeente Boekt, besliste de gemeente om tijdens de bouwfase de aanpalende straat langs de basisschool te knippen voor autoverkeer. Daardoor werd het Reitveld een trage weg voor fietsers en voetgangers op weg naar school. Een perfecte oplossing die ervoor zorgde dat ouders en kinderen helemaal afgeschermd waren van het werfverkeer.

kanwel-heusden-zolderKinderen en ouders konden deze tijdelijke trage weg wel smaken. Fietsers en stappers gebruikten massaal de autovrije straat. Ook de ouders die hun kinderen met de auto brengen, gebruikten het de autovrije straat: ze parkeerden wat verderop in de Ubbelstraat en legden de laatste meters te voet af, langs de nieuwe trage weg.

Geïnspireerd door dit grote succes, besliste de gemeente om de tijdelijke maatregel definitief te maken. Ze vroeg een subsidie aan bij het departement MOW om enkele kleine ingrepen in de buurt van de school te financieren. MOW liet ondertussen weten dat ze de subsidie toekennen. Goed nieuws, want met dit extra budget kan de gemeente Heusden-Zolder de tijdelijke ingreep te bestendigen.

Schrijf je in op onze nieuwsbriefTrage Wegen draagt zorg voor je privacy. Door je in te schrijven op onze nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacyverklaring.