Thursday, 09 April 2020 12:12

7 keer trage wegen voor binnenblijvers

En zelfs nu we maar minimaal naar buiten kunnen, kan je je hart ophalen aan trage wegen en epische tochten die de hoofdrol spelen in films, boeken en muziek. Dit is de binnenblijflijst van het Trage Wegen-team: 7 keer indoor tragewegenplezier.

 1. Al voor de corona-epidemie uitbrak, zat wandelen in de lift. De Nederlandse culturele antropoloog Ton Lemaire ziet in de stijgende populariteit van wandelen een stilzwijgend protest tegen de hogesnelheidstrein die onze maatschappij anno 2020 is. Hierover schreef hij het boek Met lichte tred. De wereld van een wandelaar. Hij verweeft zijn eigen wandelpassie met de inzichten van wandelende kunstenaars, schrijvers en filosofen. Het >> boek verscheen in 2019 en werd uitgegeven bij Ambo/Anthos.
 2. Floor Denil is een 24-jarige cartooniste en jazzmuzikant uit Halle. Ze heeft een >> YouTube-kanaal boordevol grappige filmpjes over de tochten die ze maakte. Denk aan de Tour du Mont Blanc, Kungsleden in Zweden of de GR20 op Corsica. Je vindt er ook video's met do’s en don’t tijdens het wandelen.

 3. Op zondagavond kan je je wandelhart ophalen aan de nieuwe fictiereeks van één: >> GR5. In deze serie wandelen vier vrienden in de voetsporen van hun verdwenen vriendin Lisa de GR5 van de Noordzee naar de Middellandse Zee. Een tocht van 2000 km. Onderweg komen ze voor een hoop verrassingen te staan. Bij onze collega's van GR (de organisatie) verwachten ze alvast dat veel kijkers zich zullen laten inspireren om zelf aan een langeafstandstocht te beginnen. Ze openden er zelfs >> een helpdesk voor.

 4. Een ander wandelend fenomeen is Sebastien De Fooz, die al talloze solotochten maakte op de soberste manier denkbaar. Na allerlei buitenlandse omzwervingen, trok hij vorig jaar een maand lang te voet door Brussel, zijn eigen stad. Zonder plan, slaapplaats, doel noch geld. Hij liet  zich leiden door wat de tocht hem brengt. Over die bijzondere tocht en de ontmoetingen van onderweg, schreef hij >> het boek De Thuistocht dat net voor de coronacrisis verscheen bij Lannoo. Hij was eerder deze maand te gast in de studio van Radio 1 voor een gesprek met Friedl Lesage in Touché. Je kan het gesprek >> hier herbeluisteren.

 1. Eerder zin in een film die zich afspeelt tegen een ver en verrukkelijk landschap als achtergrond? Dan vind je misschien wel je gading in dit filmlijstje over epische wandel- en fietstochten:
  > Janapar: Love on a Bike is het waargebeurde relaas van de fietstocht-rond-de-wereld die Tom Allen maakte en van de liefde die hij onderweg tegenkwam. 'Janapar' in de titel verwijst naar het Armeense woord voor 'reis' en is een mooie metafoor voor de transformatie die het hoofdpersonage doormaakt van een onervaren, koppige kerel naar een wereldwijze, zachte man aan 't einde van de film.
  > A walk in the Woods is een film uit 2015 over een van de grote wandelklassiekers uit de Verenigde Staten: de Appalachian Trail. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Bill Bryson. Na twee decennia in het buitenland keert Bryson terug naar Amerika, zijn geboorteland. Om de banden met het land en zijn verleden weer aan te halen, besluit hij de Appalachian Trail te gaan wandelen. Andere films in dit genre zijn As it happens en Wild (beiden over de Pacific Crest Trail).
  > Nog een aanrader voor filmliefhebbers die dromen van zotte fietstochten is de documentaire The road from Karakol. Deze korte film (ook te bekijken >> op YouTube) neemt je mee op een legendarisch fiets- en klimavontuur in Kyrgistan. Kyle Dempster trekt met de fiets door de voormalige Sovjetstaat met de bedoeling zoveel mogelijk onbeklommen bergen te gaan veroveren.

 2. Voor de lezers die houden van traag én bewust, is Wandelen van Thich Nhat Nanh een aanrader. Hij laat in zijn boek zien hoe heilzaam wandelen kan zijn, door wandelen eenvoudig te combineren met meditatie en mindfulness. Lang of kort, met de inzichten in dit boek wordt je wandeltocht nog intenser intens door aandacht te geven aan de manier waarop je stapt en aan je omgeving. Het boek verscheen in 2016 bij uitgeverij Ten Have.

   

 3. Ben je meer van de luisterverhalen? Dan zijn de >> podcasts van The National Trust uit het Verenigd Koninkrijk zeker iets voor jou. Een hele reeks verhalen van mensen die een speciaal verhaal hebben over de mooiste Engelse landschappen en natuurgebieden. Laat je meevoeren door prachtige mythes en verhalen... (Maar als je liever eens een muziekje opzet tijdens het wandelen, dan kan je >> deze walking-playlist op Spotify eens proberen.)

Schrijf je in op onze nieuwsbriefTrage Wegen draagt zorg voor je privacy. Door je in te schrijven op onze nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacyverklaring.