Wednesday, 01 April 2020 20:52

Vraag van de maand: hoe kan ik tijdens de coronacrisis helpen om de trage wegen te beschermen?

In groep wandelen, samen vergaderen of rechtstreeks overleggen met je gemeentebestuur zit er allicht voorlopig niet in. Maar hoe kan je jezelf dezer dagen toch inzetten voor de trage wegen in jouw buurt? We sommen alvast drie tips op! Het goede nieuws is dat je ze ook na de crisis (waarvan wij vurig hopen dat ze niet al te lang blijft duren) gewoon verder kan gebruiken…

Tip 1: Wandel-ze-vrij

Het is een klassieker, maar véél trage wegen zijn niet echt versperd of onbruikbaar. Je ziet ze vaak niet zo goed liggen, omdat er nog maar een smal strookje langsheen een akker van zichtbaar is. Raadpleeg >> het Tragewegenregister of >> de Atlas der Buurtwegen en zoek dergelijke wegjes in je buurt op. Ga er vervolgens elke dag tijdens een dicht-bij-huis wandel- of fietstocht eens door en je zal zien… al na enkele dagen is een duidelijk spoor zichtbaar. Zet vrienden of buren aan hetzelfde te doen. Voor de sporters onder ons: ‘track’ je sporen op >> de Strava-app en deel ze, zodat >> de Strava-heatmap ze na een maandje opneemt. Zo'n digitale sporen van gebruik kunnen later van pas komen in discussies met de gemeente of voor de rechtbank. De maanden april en mei - als de gewassen nog niet hoog staan - zijn uitermate geschikt voor deze aanpak.

Tip 2: Zet-ze-op-de-kaart

Op dé digitale kaart, bedoelen we dan. Dat is OpenStreetMap natuurlijk, de Wikipedia onder de kaarten. De informatie op OSM stroomt rechtstreeks door naar honderden apps en websites. Er staan al een massa trage wegen op, maar het kan natuurlijk altijd nog beter. Het pad dat jij in kaart brengt, staat in een mum van tijd op bijvoorbeeld RouteYou of Wikiloc en wordt dus gebruikt door tienduizenden mensen om wandel- en fietstochten uit te stippelen.

Als zelf mappen je aanspreekt, dan is de lockdownperiode een ideale kans om je te verdiepen in OpenStreetMap. Deze >> duidelijke beginnershandleiding maakt je wegwijs in de wondere wereld van de vrijwillige cartografie. De Belgische afdeling (www.osm.be) van de wereldwijde gemeenschap staat je met raad en daad bij. Ze hebben ook een >> actief forum en een >> chatkanaal, waar je steeds terecht kan met vragen. Als je trage wegen op de kaart wil plaatsen, moet je wel rekening houden met enkele spelregels, die >> hier staan opgesomd.

Tip 3: Breng-ze-in-beeld

Mapillary.com is goed op weg de Streetview voor trage wegen te worden. Maar hoewel er al duizenden trage wegen op staan, is het overgrote deel van de kaart vrij blanco. Zin om de kaart te vervolledigen? Dat kan! Download de app voor je smartphone (Android / iPhone), meld je aan op het Mapillary-platform en tijdens je volgende wandeling ben je al aan de slag. Voor de enthousiastelingen wordt er nog een resem ander cameramateriaal aangeraden, zodat je echte 360° beelden kan gaan maken. Als je een wandelaar-met-helm-en-gemonteerde-bolcamera tegenkomt, is de kans groot dat die Mapillary-plaatjes aan het schieten is. (Met dank aan OpenStreetMap-bijdrager Malenki.)

Beelden beschermen wegen

Maar waarom zou je nu als een bezetene camerabeelden van trage wegen beginnen maken? Mapillary publiceert jouw beelden als open data, een licentie die onder meer OpenStreetMap toelaat het beeldmateriaal te gebruiken als bron voor kaartgegevens. Betere bronnen, beter kaarten, nog meer wandelaars, beter gebruikte trage wegen: het is een zichzelf versterkend vliegwiel.

Zelf ook nog tips voor tragewegenactivisme in volle coronacrisis? Post ze op >> onze facebookpagina! De beste tips komen in ons volgende e-zine.

Schrijf je in op onze nieuwsbriefTrage Wegen draagt zorg voor je privacy. Door je in te schrijven op onze nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacyverklaring.