Monday, 03 February 2020 09:14

Trefdag Trage Wegen - 21 maart in Diest: wees welkom!

Uitwisseling, inspiratie en een verkwikkende voorjaarswandeling: dat zijn de ingrediënten van de jaarlijkse Trefdag. Lokale werkgroepen en pleitbezorgers geven tips om trage wegen te behartigen. Het nieuwe Decreet Gemeentewegen krijgt specifieke aandacht. Bezoekers horen ervaringen uit de eerste hand.

In de voormiddag is iedereen om 9u30 welkom in het pittoreske begijnhof van Oranjestad Diest, op de grens tussen het Hageland en de Kempen. Deze historische stadswijk is vlot te bereiken vanuit het treinstation van Diest. Parallel aan de Algemene Vergadering voor de vertegenwoordigers van onze lidverenigingen, kan je meegenieten van de documentaire De kinderen van de Pijp (Amsterdam, 1972). Een sterke reportage over de strijd van kinderen (en volwassenen) om hun stem te laten horen over de publieke ruimte. Bijna 50 jaar oud, maar brandend actueel.

TREFDAG flyer 3Na een korte pauze kan je 1 van de 6 sessies kiezen waarin we - vanuit de ervaring van een werkgroep of gemeente - ons buigen over concrete thema's waarmee tragewegenwerkgroepen bezig zijn. Op het programma staan de volgende werktafels:

 • De werkgroep als waakhond - openbare onderzoeken, bezwaarschriften en beroepen
  Waken over het lot van de trage wegen blijft een belangrijke taak voor lokale actievelingen. Voor welke zaken die te maken hebben met trage wegen zijn gemeentebesturen verplicht hun burgers te bevragen? Hoe blijf je op de hoogte van alle openbare onderzoeken? Hoe stel je een degelijk bezwaarschrift op? En welke mogelijkheden bestaan er om een beslissing van het lokaal bestuur ongedaan te maken? Hoe kan je je als werkgroep hierop organiseren?
 •  Schrijf-ze-vrij – hoe omgaan met verzoekschriften?
  Het gemeentewegendecreet voorziet een reeks nieuwe mogelijkheden om trage wegen te heropenen op verzoek van burgers. Een half jaar na de invoering van het decreet, duiken de eerste ervaringen met deze verzoeken op. Op deze sessie bekijken we samen met enkele werkgroepen de mogelijkheid.
 • Doorgang voor iedereen & Dag van de Trage Weg
  Met de invoering van het gemeentewegendecreet krijgt ook de spandoekklassieker nieuwe mogelijkheden om gemeenten uit te dagen om trage wegen open te krijgen. Met goedgekozen voorbeelddossiers komt het draagvlak voor lokaal herstel van trage wegen in de kijker te staan. In deze sessie wisselen werkgroepen hun spandoekverhalen uit en krijg je inspiratie om zelf een ‘Doorgang voor iedereen’ op te zetten.  
 • Samenwerken met de lokale jeugdbewegingen
  Hoe maak je de plaatselijke jeugdbeweging warm voor trage wegen? Op deze sessie komen een aantal goede praktijken aan bod om de banden aan te halen, gaande van een samenwerken op een jaarlijkse wandeldag tot het organiseren van jeugdbewegingsactiviteiten. Een aantal werkgroepen getuigen!
 • Wegen dankzij wandelaars
  Eén van de meest eenvoudige manieren om trage wegen open te krijgen én te houden is ze met velen te gebruiken. Op cruciale tijdstippen en met regelmaat subtiel verscholen wegjes toevoegen aan een wandeltocht: een laagdrempelige actiemethode om soms lange administratieve stappen te vermijden. Maar hoe begin je eraan?
 • Een tragewegenkaart opmaken
  Stimuleer je gemeente een handige kaart voor haar inwoners uit te geven waarop alle trage wegen te zien zijn. Zo promoot je het gebruik van de trage wegen! Enkele werkgroepen die hiermee ervaring hebben, geven een aantal tips mee die tot succes leiden.

Na een lichte lunch ontdekken we in de namiddag de oude stadswallen, kruisen we de Demer en verkennen we het landelijke Molenstede op de Lazarijberg rond Fort Leopold. De start van de wandeling is om 13u15. 

De Trefdag is een hartelijk ontmoetingsmoment voor liefhebbers van trage wegen én alle fervente wandelaars en fietsers. Het volledige programma vind je op de website van Trage Wegen.

Deelname is gratis, maar om praktische redenen vragen we je >> in te schrijven. Meer info nodig? Contacteer ons op This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Schrijf je in op onze nieuwsbriefTrage Wegen draagt zorg voor je privacy. Door je in te schrijven op onze nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacyverklaring.