Wednesday, 08 January 2020 11:58

Het kan wel: een nieuwe wandellus in Ninove, ingewandeld door 400 mensen

Op 1 december 2019 verzamelden bijna 400 mensen aan het gemeenteschooltje van Nederhasselt, deelgemeente van Ninove. De reden? De feestelijke inhuldiging van een wandellus, mét de officiële opening van enkele buurtwegen die hersteld en heringericht werden. Meteen een ferm antwoord op de vraag ‘Zijn buurtwegen nog wel van deze tijd?’

201912ninove12Buurtweg 67

Een van de herstelde buurtwegen is een lang pad (bijna 1 km!) die de school van Nederhasselt langs de perceelsrand van de kouters verbindt met de dorpskern. Bij de stad Ninove en de lokale projectgroep Nederhasselt, Natuurlijk! stond het herstel van deze buurtweg 67 al lang zeer hoog op de prioriteitenlijst. De verbinding biedt een veilig alternatief voor de Van der Schuerenstraat.

De weg was echter opgegaan in een dubbele afpaling. Na onderhandelingen met de verschillende eigenaars werd deze omheining verzet. Daarna kreeg de bedding een stevige maaibeurt en werd ze geëffend. Een deel van de buurtweg werd verlegd naar de rand van het perceel. Om de herstelde weg beter befietsbaar te maken, wil de stad er nog een halfverharding aanleggen. Zo kan het regenwater nog insijpelen en verandert het pad ’s winters niet in een modderbad. Work in progress dus!

ninove-voorna1-deel1

ninove-voorna1-deel2 

Zeven brugjes over de grachten

Een tweede pad dat werd hersteld loopt langs de Beverbeek tussen Aspelare en Nederhasselt. Tot voor kort was het overwoekerd en amper begaanbaar, doorstoken door verschillende diepe grachten. Het pad werd ontsloten met een wandelhekje, de bedding werd weer opengemaakt en kreeg zeven brugjes om de toegankelijkheid te verbeteren.

 ninove-hekje-brugjes

 

Voetweg 52

De wandellus passeert ook langs voetweg 52. Dit paadje start aan een ander wandelpad naast B&B De Paellepelhoeve en loopt bovenop een steil talud. Vervolgens takt het weer aan op voetweg 67. De trage weg was totaal verwilderd en deels ook geannexeerd door een weiland. Het tracé werd helemaal opengemaaid en geëffend en er werd nieuwe afpaling op de juiste afstand geplaatst. De eigenaar was ook hier akkoord om de weg gedeeltelijk te verleggen: een ideaal compromis tussen praktische haalbaarheid en ontsluiting van het landschap. Wandelaars worden hier vanaf nu getrakteerd op een mooie doorkijk naar de glooiende natuur van Nederhasselt.

ninove-voorna2-deel2ninove-voorna2-deel1

ninove-icoonDe vele wandelaars die de herstelde trage wegen kwamen ontdekken tijdens de inwandeling waren alvast heel erg enthousiast. En het goede nieuws is: de nieuwe wandellus is voortaan voor iedereen toegankelijk als uitgepijlde wandellus in Nederhasselt. Volg de groene pictogrammen met de wandelschoen of bekijk het traject op >> dit kaartje.

 

Schrijf je in op onze nieuwsbriefTrage Wegen draagt zorg voor je privacy. Door je in te schrijven op onze nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacyverklaring.