Monday, 01 April 2019 11:49

Het kan wel: ziekenhuis in Brugge stuurt zijn patiënten het bos in

De meest gelezen Facebookpost van Trage Wegen de afgelopen maand ging over een ziekenhuis in Brugge. Het AZ Sint-Lucas opent daar tegen de zomer een wachtzaal in openlucht. In samenwerking met het Agentschap Natuur en Bos komt er in het natuurgebied Steenbrugse bosjes, dat vlakbij het ziekenhuis ligt, een open plek met wandelpaden. Bye bye witte muren en ziekenhuisgeur, welkom groen en lekkere boslucht.

ziekenhuisMet dit initiatief wil het ziekenhuis een fijnere én gezondere omgeving creëren voor patiënten, mensen die op iemand wachten om hem op te halen of het zelfs het ziekenhuispersoneel. De bewegwijzerde wandelpaden geven een indicatie van de tijd die je nodig hebt om de wandeling naar het ziekenhuis te maken. En terwijl je wacht, word je verwittigd met een sms of een ander signaal dat het bijna jouw beurt is.

Het hoofddoel van deze ingreep: zorgen voor meer welbevinden en een ontspannen gevoel bij de patiënten en hun entourage. Want het is al ten voeten uit bewezen: in een natuurlijke omgeving zakt je stressniveau vanzelf. Daarom wil het Agentschap Natuur en Bos ook andere gelijkaardige projecten opstarten. Mensen weten vaak niet hoe dichtbij de natuur zich bevindt.

Een mooie het-kan-wel, wat ons betreft. Want ziekenhuizen hebben vaak stevig wat groen rond of op hun domeinen. Jammer genoeg wordt het onderbenut. Ziekenhuissites zijn ondoordringbare, met poorten afgesloten forten. Dit voorbeeld toont dat het anders kan, en het is nog beter voor de patiënten ook. Wat als de gazons en plantsoenen van het hospitaal echte parken zouden worden voor iedereen, doorstoken met trage wegen die de wijken errond verbinden?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief



Trage Wegen draagt zorg voor je privacy. Door je in te schrijven op onze nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacyverklaring.