Monday, 01 April 2019 11:30

Dit was de Trefdag // Op zoek naar concrete verbetervoorstellen voor Deurne

Tijdens deze sessie gaf het tragewegenteam van het project in Antwerpen een voorproefje van de Map-it-sessies die later dit jaar zullen plaats vinden in alle Antwerpse districten. Na een korte presentatie over het project en de ambities werd iedereen uitgenodigd om de tragewegenkaart van Deurne-Noord in detail te bekijken.

trefdagmapit3Op de kaart staan flink wat trage wegen, voornamelijk in de open gebieden die het stedelijke gebied omarmen. In de woonwijken van Deurne is het even zoeken naar trage wegen, maar ze zijn er wel. Er is het doorsteekje aan het Atheneum of de paadjes achter de woontorens van de Bosuil. Een inwoner duidt meteen de fietsvriendelijke routes aan en wijst op een klein stukje Deurne dat dateert van voor de grote bouwgolf van de 20ste eeuw. Daar is jammer genoeg vandaag geen doorgang naar het park. Hij weet wel dat de trage doorsteken aan het park achteraan het districtshuis veel gebruikt worden wanneer het markt is op donderdag. Ook liggen er enkele scholen nabij. Zorgen dat fietsers en voetgangers zich thuis voelen in deze buurt is zeer belangrijk.

trefdagmapit1De tragewegenvisie voor Antwerpen en al haar districten doelt op het uitrollen van een ‘actief belevingsnetwerk’ dat alternatieve routes biedt en inzet op beleving en veiligheid. Ons doel is dit netwerk te versterken én uit te breiden. We zoeken naar kansen en knelpunten om de grote groene gebieden en trekpleisters zoals scholen, publieke gebouwen, speelplekken, … met elkaar te verbinden. De verspreide (groene) pleintjes zijn daarvoor mogelijke stapstenen om aangename routes uit te werken maar ook scholen kunnen doorsteken voorzien waarlangs kinderen meteen op een veilige manier naar school kunnen gaan. Een andere mogelijkheid zijn parkeerterreinen van winkels, bedrijven of ziekenhuizen waar ruimte genoeg is om (groene) doorsteken voor voetgangers en fietsers te maken. Een goed voorbeeld hiervan is AZ Monica waar paaltjes zijn voorzien die de doorsteek markeren.

De sessie op de Trefdag was snel voorbij maar was zeker veelbelovend als opstap naar de sessies die later dit jaar plaats vinden. Tijdens die Map-its nemen we ruim de tijd om lokale kennis en ideeën te sprokkelen en zo adviezen te formuleren om de stad werk te laten maken van haar trage wegen.

Schrijf je in op onze nieuwsbriefTrage Wegen draagt zorg voor je privacy. Door je in te schrijven op onze nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacyverklaring.