Monday, 01 April 2019 11:30

Dit was de Trefdag // Op stap op het juiste moment en 8 andere tips voor actiegroepen

Hugo uit Dilbeek en Hubert uit Koningshooikt – beiden oudgedienden en al meer dan 10 jaar actief – brengen het verhaal van hun tragewegen-actiegroep. Typisch voor deze twee groepen: ze voeren geen blitse acties, maar jaar na jaar, gestaag en hardnekkig, boeken ze kleine vorderingen. Vergeleken met hun beginjaren, is de situatie vandaag een wereld van verschil. Op de Trefdag deelden Hugo en Hubert 9 efficiënte tips uit hun actie-arsenaal:

 1. Begin bij het laaghangend fruit
  Starten met kleine successen is goed voor de moraal. Door eerst de makkelijke gevallen aan te pakken, bouw je ervaring op om met ingewikkeldere dossiers aan de slag te gaan.

 2. Ga op het juiste moment op stap
  Vlak na het ontkiemen van het zaad is het makkelijker om het traject van een ingezaaide weg vrij te maken, dan als het gewas al goed geworteld is. En weet dat de banden van een fiets meer resultaat opleveren dan de zolen van je wandeschoenen. Tenzij je met veel bent... Nodig dus een paar vrienden uit op een wandeling in de buurt of neem het wegje op in een georganiseerde wandeling. Na de passage van 120 paar voeten, is het tracé van de weg wel duidelijk.

 3. Durf te doen
  Als het gewas dan toch wortel schiet: trek het uit. Knip overhangende takken af, onderhoud eventueel zelf de weg. Laat systematisch bij de gemeente weten als een trage weg slecht onderhouden is, als er belemmeringen zijn of als de weg niet toegankelijk is. Als je op stap gaat: neem een snoeischaar mee. Het gaat soms sneller om zelf de takken te knippen dan de gemeente op hun verantwoordelijkheid te wijzen.

 4. Maak de wegjes bekend
  Geef ze een naam. IJver bij de gemeente voor het plaatsen van naambordjes. Geen betere manier om mensen te laten zien dat de trage weg een openbare weg is.

 5. Ga eens praten met de buren
  Je zal soms versteld staan waarom een wegje al dan niet ontoegankelijk geworden is. Soms is het niet eens slechte wil…

 6. Zet wegen op de kaart
  Zorg dat de wegjes op kaarten staan, voeg ze toe aan wandelknooppunten, stippel thematische wandelroutes uit. Je kan dit doen via www.OpenStreetMap.org. Of contacteer de aanbieder van je gemeentelijk stratenplan om de trage wegen er in op te nemen.

 7. Maak je activiteiten bekend
  Via Facebook en Uit in Vlaanderen kan je je activiteit kosteloos bekend maken tot ver buiten je gemeentegrenzen. Je staat ervan versteld hoeveel nieuwe wandelaars je via deze kanalen kan bereiken.

 8. Documenteer je acties en andere dossiers
  Een gemeente is makkelijker te stimuleren om in actie te schieten voor een bedreigde weg, als je kan aantonen dat de weg openbaar gebruikt wordt. Hou een ‘dagboek’ bij van je acties en vorderingen. Bereid eventueel de dossiers al voor (vb. bij plaatsen van naambordjes). De gemeente zal makkelijker te overtuigen zijn.

 9. Bouw een goeie relatie op met de diensten en schepenen die bevoegd zijn voor trage wegen

Klik door om meer te weten over >> Trage Wegen Dilbeek of >> Trage Wegen Koninkshooikt.

Schrijf je in op onze nieuwsbriefTrage Wegen draagt zorg voor je privacy. Door je in te schrijven op onze nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacyverklaring.