Monday, 01 April 2019 11:30

Dit was de Trefdag // Inspiratiemoment Dag van de Trage Weg

De opener van de Trefdag Trage Wegen in Deurne was een inspiratiemoment over de Dag van de Trage Weg, het belangrijkste weekend van het jaar voor iedereen die met trage wegen bezig is. In het onwaarschijnlijke geval dat dit nog niet in je agenda staat: dit jaar gaat de Dag door op 19-20 oktober 2019 (en achter de schermen wordt hard gewerkt aan nieuw beeldmateriaal).

trefdagDVI1Terwijl onze bestuurders en stemgerechtigde werkgroepen hun licht lieten schijnen over de Algemene Vergadering, vertelden drie werkgroepen over hoe zij de Dag van de Trage Weg aanpakken. Als eerste kwam Maria Vekemans aan het woord, van de tragewegenwerkgroep in Koningshooikt. Zij hebben veel ervaring met het opzetten van originele activiteiten, zoals BankzijDank. Met het ‘Trage wegen KINDERSPEL’ wilden ze trage wegen bij kinderen en jonge gezinnen promoten en het gebruik doen toenemen. Hiervoor schreven ze een modern sprookje, ‘Mientje en Monneke op de trage wegen in Brommelgem’. Het werd opgedeeld in kleine hoofdstukjes en ze koppelden er telkens een passende, speelse opdracht aan. Het concept is bruikbaar in scholen, jeugdorganisaties en op een Dag van de Trage Weg. Een cursus trage wegen op maat! This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. om dit materiaal te bekomen en zelf (eventueel aangepast) te gebruiken.

trefdagDVI2Patrick Anthoni van Scilla, de Heemkundige kring van Schilde bracht een boeiend relaas over hun zoektocht naar de correcte historische naam voor elk padje. Dit vormde een succesvolle samenwerking met gemeentelijke opmaak van het tragewegenplan.

Als laatste inspiratie kwam John Van der Linden, actief bij de PASAR-afdeling in Hoboken. Zij voelden de nood aan een wandeling in eigen buurt, en gingen hiermee aan de slag. Hiervoor hadden ze vier uitgangspunten: de lus moest a) Dichtbij, b) Niet te lang, c) Rustig, en d) met Bezienswaardigheden doorspekt zijn. Uit de geanimeerde presentatie leerden we dat dit aardig gelukt is.

trefdagDVI3Na de presentaties deelden de aanwezigen spontaan hun ervaringen met het tragewegenbeleid in hun gemeente, en welke acties ze hier lokaal voor houden. Zo lichtte Armand Matthijs, met REBUS actief rond trage wegen in Geraardsbergen, de actie Doorgang voor Iedereen! toe. Deze actie vond plaats in mei 2018, om de gemeente uit te dagen het knelpunt op de gekozen trage weg weg te werken tegen Dag van de Trage Weg, zodat hij dan ingewandeld kon worden. Helaas werd deze deadline niet gehaald: de weg lag er nog steeds gevaarlijk slecht bij. Gelukkig werpt de actie na 9 maanden toch haar vruchten af, en is hij sinds vorige maand geëffend. Het heeft van Armand veel volharding geëist, en je krijgt soms heel wat te verduren als je voor een zaak strijdt, maar finaal heeft het wel opgeleverd: voetwegen 51 en 112 in Onkerzele zijn weer publiek toegankelijk – bedankt Armand!

Een Doorgang voor Iedereen-actie is al op veel (maar niet alle) locaties een efficiënt instrument gebleken. Ook dit voorjaar is een ideaal moment om de bal zo aan het rollen te brengen in uw gemeente!

Wil je meer weten over Doorgang voor Iedereen, neem dan als de wiedeweerga contact op met Vincent Van Heghe >> 09/3315924 of This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

Schrijf je in op onze nieuwsbriefTrage Wegen draagt zorg voor je privacy. Door je in te schrijven op onze nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacyverklaring.