Wednesday, 09 January 2019 10:44

Het kan wel: een trage weg op maat van mensen met dementie in Zemst

Trage wegen en welzijn: een thema dat de laatste jaren alsmaar vaker aan bod komt. In het vorige e-zine schreven we al over de trage weg op maat van slechtziende mensen in Kalmthout. Deze keer zetten we de schijnwerpers op een rolstoeltoegankelijk pad dat dit najaar werd geopend in Zemst. De trage weg verbindt twee woonzorgcentra en is voorzien van extra informatie over dementie. Een initiatief van het OCMW van Zemst.

zemstkanwel1De trage weg tussen de rusthuizen en de assistentiewoningen Releghem en Zonnesteen werd ‘Het Buurtpad’ genoemd en is publiek toegankelijk. Onderweg kunnen passanten even uitrusten op enkele bankjes of herinneringen ophalen over vroeger bij foto's van Zemst van weleer. Er werden zelfs speciale beweegtoestellen geplaatst. De motivatie van het OCMW om dit pad aan te leggen is tweeërlei: enerzijds zet het de bewoners van de woonzorgcentra aan tot bewegen, wat hun gezondheid bevordert en extra heilzaam is voor mensen met dementie en anderzijds wordt het thema dementie uit de taboesfeer te halen, zodat patiënten en mantelzorgers er op een open manier kunnen over praten en genieten van momenten samen.

(foto's: Facebookpagina Woonzorgcentrum Releghem)

 

Schrijf je in op onze nieuwsbriefTrage Wegen draagt zorg voor je privacy. Door je in te schrijven op onze nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacyverklaring.