Wednesday, 09 January 2019 10:44

Ondertussen, in Groot-Brittannië: "Don't lose your way"

In Engeland en Wales kan je wandelen over naar schatting 140.000 mijl aan paden. Of beter: zou je moeten kunnen wandelen. Want ook aan de andere kant van het Kanaal zijn er massaal veel paden verdwenen. Op recente kaarten is er van ongeveer 10.000 mijl geen spoor meer te vinden. 10.000 mijl, dat is ongeveer de afstand tussen Londen en Sydney. Wellicht is dat nog een onderschatting, zo blijkt uit steekproeven in Cornwall.

En - net zoals bij ons - zijn er heel wat vrijwilligers in de weer om al de vergeten footpaths en rights of way opnieuw op de kaart te zetten. Het grote verschil: deze tragewegenactivisten hebben een strikte deadline die hen boven het hoofd hangt. Want alle paden die niet in kaart gebracht zijn voor 1 januari 2026 zullen onherroepelijk verdwijnen.

Van een definitieve kaart naar een definitief einde

ramblers-public footwayIn 1949 bepaalde de overheid dat de lokale overheden een inventaris moesten maken van alle paden en voetwegen op hun grondgebied. Deze richtlijn werd helemaal niet strikt opgevolgd. Op sommige plekken werden honderden verbindingen opgetekend, op andere plekken nauwelijks iets. Deze kaart wordt de 'Definitive Map' genoemd.

Dat de paden niet werden opgetekend op de eerste reeks kaarten was het begin van het einde voor heel wat paden: omdat ze niet geregistreerd waren, raakten ze in onbruik en verdwenen ze. Een bekend fenomeen. En dat terwijl heel wat paden in Engeland en Wales uit de 18de en 19de eeuw dateren, de tijd van de Enclosure acts. Er zijn zelfs nog rights of way die terug gaan tot de 12de eeuw. Van erfgoed gesproken.

Om de Definitive Map voor eens en altijd definitief te maken, bepaalde het parlement in het jaar 2000 dat alle paden die niet op deze kaart zijn ingetekend, zullen afgeschaft worden. De deadline werd al een keer verschoven, maar 1 januari 2026 kan het definitieve einde betekenen van minstens 10.000 mijl aan paden.

Ramblers in actie

DLYW-website-banner-960Onder impuls van The Ramblers - de Britse versie van Trage Wegen vzw - registreren heel wat vrijwilligers de laatste jaren massaal fouten en ontbrekende wegen op die kaarten of gaan ze in het verweer tegen onterechte innames van openbare doorgangen. Ze vullen de nodige formulieren in en maken melding bij de lokale overheden. Die - vaak onderbemande - diensten zagen de laatste jaren het aantal meldingen over ontbrekende voetwegen verveelvuldigen. The Ramblers maakten een handleiding die vrijwilligers helpt bij het registreren van ontbrekende wegen. Interessant leesvoer, ook voor mensen die bij ons verloren en bedreigde trage wegen opsporen en in kaart brengen.

Je vindt de handleiding >> op de website van The Ramblers. Je kan er ook terecht voor >> een overzicht van hoe deze wetgeving tot stand kwam en wat er nog allemaal te gebeuren staat. Een interessant Engelstalig artikel over de problematiek vind je >> in The Guardian.

 

Schrijf je in op onze nieuwsbriefTrage Wegen draagt zorg voor je privacy. Door je in te schrijven op onze nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacyverklaring.