Het verschil tussen 'voetwegen' en 'buurtwegen'?

De Atlassen der Buurtwegen zijn opgesteld in het Frans, de administratieve taal van België in 1843-1845. Op de plannen en in de tabellen van de atlas komen twee soorten wegen voor: chemins en sentiers. Chemin werd naar het Nederlands vertaald als buurtweg, sentier werd naar het Nederlands vertaald als voetweg. Ook laatstgenoemde zijn opgenomen in de atlas.

Een voetweg is in de regel smaller dan een weg, vaak minder dan 1,50 m. Nochtans zijn beide soorten volwaardige ‘buurtwegen’ of ‘chemins vicinaux’. Er is geen juridisch verschil tussen beide categorieën. Zowel wegen als voetwegen kunnen een bedding in overheidseigendom of in privé-eigendom hebben.

Wastiels stelt in 'Wegenrecht' dat voor voetwegen art. 28 bis niet van toepassing zou zijn. Deze stelling is echter achterhaald: het toepassen van artikel 28 bis (Arrest Roberti De Winghe, Franstalige kamer, RvSt.) moet voor alle wegen die in de Atlas der Buurtwegen zijn ingeschreven.

Schrijf je in op onze nieuwsbriefTrage Wegen draagt zorg voor je privacy. Door je in te schrijven op onze nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacyverklaring.