Thursday, 02 March 2017 10:12

Welkom op de Trefdag Trage Wegen in Kortrijk: zaterdag 25 maart

Uitwisseling, inspiratie en een verkwikkende voorjaarswandeling: dat zijn de ingrediënten van de Trefdag 2017. De werkgroep Trage Wegen van Natuur.koepel Zuid-West-Vlaanderen heet ons welkom in Groeningestad Kortrijk. Een niet te missen ontmoetingsmoment voor onze leden, lokale werkgroepen én voor alle fervente wandelaars en fietsers.

>> Ook enthousiast? Schrijf je in via www.tragewegen.be/trefdag.

Op het programma:

 

9u30 - 10u00: Onthaal - Goed op weg met koffie of thee


10u00 - 11u00

Algemene Vergadering Trage Wegen

Onze lidverenigingen beraadslagen over bestuurszaken. We sluiten de jaarrekening 2016 af, keuren de begroting 2017 goed en lanceren ons meerjarenplan 2017-2021.

Film matinee

We vertonen de documentaire Rijksweg N1, ingeblikt in 1978 door de befaamde televisiemaker Jef Cornelis. Geen film over trage wegen, maar het relaas van een stuk rijksweg tussen Kontich en Walem. Een weg die de weg kwijt is: zo verhaalt de film de teloorgang van de rijksweg ten gevolge van de aanleg van de autosnelweg in de jaren 70. Wat betekent zo’n evolutie? Wat met de villa's, bedrijven, showrooms, benzinepompen, bordelen en restaurants? Wat met de verbinding met het achterland? En wat met de mens?

De vertoning wordt mogelijk gemaakt dankzij de audiovisuele collectie van het distributieplatform Argos (www.argosarts.org)


11u00 -12u30:
Gelijktijdige workshops - Maak je keuze en schuif bij!

Samen op weg - Verhalen uit het veld: uitwisselingsmoment voor lokale geëngageerden

Heel wat mensen komen op voor trage wegen in hun buurt. Werkgroepen, buurtcomités, gebruikers en activisten behartigen het thema op de lokale agenda. In deze sessie wisselen geëngageerden uit heel Vlaanderen ervaringen uit. Welke activiteiten maken het verschil? Hoe prikkelen we lokale besturen best? Welke vormen van burgerinitiatief, medebeheer of interactief beleid zijn mogelijk? We bespreken uitdagingen, do's en don'ts, kleine en grote overwinningen. En we kijken vooruit en versterken ons netwerk van lokale kernen en werkgroepen.

Handen uit de mouwen - zelf kaarten maken: praktische vorming voor liefhebbers cartografie

Een eigen tragewegen-GPS voor al je wandelingen: het is mogelijk. Meer nog, dankzij de vrij beschikbare gegevens van Open Street Map en de juiste programma's (en een pak terreinkennis) kan je zelf aan de slag. Simon Stroobant, tragewegenpionier uit Wetteren, legt ons uit hoe het werkt. Hij maakt ons wegwijs doorheen de vele mogelijkheden: van digitale tragewegenkaart tot applicatie voor de tablet of telefoon. Een absolute must voor de actieve liefhebbers van cartografie.

Kinderen aan het woord - avontuurlijk onderweg: trage wegen voor jong en oud

Kinderen zijn fervente gebruikers van trage wegen. Ze verplaatsen zich op een veilige manier en vinden onderweg spel en avontuur. Maar hoe bekijken en beleven kinderen de trage wegen in hun buurt? Hoe willen zij dat de omgeving er uit ziet? Wat zou er van de trage wegen worden als we hen aanstellen als ontwerpers, bouwheren of bruggenbouwers? In deze sessie stellen we ons project Gangmakers en Koplopers voor, een samenwerking met Kind & Samenleving (http://k-s.be) en Das Kunst (http://daskunst.be). Kinderen nemen ons op sleeptouw; hoor hun verhalen en laat je inspireren door een leuke crash course en doe-oefening. Meer info:
www.gangmakersenkoplopers.be.


12u30 - 13u30:
Lunch - Tafelmoment aan de keukencaravan


13u30 - 17u00:
Voorjaarswandeling - Op verkenning in de Groeningestad

trefdag ooogstLekkere lunch

Vanuit een mobiele keuken tovert OOOGST (www.ooogst.be) verse en lokale ingrediënten tot een hartelijke vegetarische lunch. Dit gemoedelijk en smakelijk tafelmoment levert in ieder geval energie voor de voorjaarswandeling!

Voorjaarswandeling

Guldensporenstad, vlascentrum met wereldfaam, Dallas aan de Leie, … Kortrijk gonst van bedrijvigheid en dat is ook te zien in het landschap. Op de Trefdag verkennen we een stukje Zuid-Oost Kortrijk. De luswandeling van ca. 10 kilometer start in de stationsbuurt, brengt ons aan de andere kant van de E17, geeft een glimp van het buitengebied in Zwevegem en leidt via het kanaal Bossuit-Kortrijk terug naar ons startpunt. Onderweg horen we het verhaal van paadjes en (snel)wegen, spijkers en molens, Wildebras en Langwater.

trefdagDe voorjaarswandeling loodst langs een aantal fraaie trage wegen. Verwacht een verrassend parcours vol ontmoetingen en verhalen. Onderweg geven we het woord aan tal van lokale actoren die het landschap vorm en kleur geven:
- Axel Weydts, schepen van mobiliteit van de stad Kortrijk;
- Werkgroep Trage Wegen van Natuur.koepel (www.natuurkoepel.be);
- Buurtbewoners van wijk De Lange Munte en initiatiefnemers van het Spijkerpad (www.kortrijk.be/spijkerpad);
- Stefaan Verreu, deskundige landschap, milieu en natuur bij Leiedal (www.leiedal.be);
- Carl Lambrecht, woonuitbreidingsgebied Langwater (www.langwater.be);
- Erik Grietens, Bond Beter Leefmilieu (www.bblv.be)
- Eddy Loosveldt, Natuurpunt Zwevegem;
- De avontuurlijke fietsers van Lieve Zusjes, Stoere Broers (www.lzsb.be);
- Bolwerk vzw, productiehuis voor interventies in de publieke ruimte (www.bolwerk.be);
trefdag NPZwevegem- …

Natuurpunt Zwevegem brengt ons het boeiende verhaal van het kanaal Bossuit-Kortrijk. Dit kanaal kent een hele geschiedenis en vormt vandaag de dag een belangrijke infrastructuur in de regio. Richting Moen maakt de verstedelijking plaats voor kleurrijke, met orchideeën begroeide Vaarttaluds, een unieke biotoop in Zuid-West-Vlaanderen. Maar wat brengt de toekomst?

trefdag spijkerpadBewoners van de wijk De Lange Munte vertellen over het Spijkerpad, een burgerinitiatief met een duidelijk opzet: bewoners verbinden via een wandelroute in de buurt. Een tijdje terug werd de route met ronde spijkers in de grond aangeduid. Verschillende partners (buurthuis, OCMW, Natuurpunt, Gezinsbond e.d.) sloegen de handen in elkaar en het project won zelfs een Europese prijs!

Tijdens onze lentewandeling duiken de cargofietsers van Lieve Zusjes, Stoere Broers op. Deze creatievelingen experimenteren in de publieke ruimte, altijd met de cargofiets. trefdag lzsbZe komen voor de dag met spontane concertjes, films, picknicks, vuursessies, enz. Benieuwd? Wandel dan zeker mee op 25 maart!

Evolis is een toonaangevend, hoogwaardig en duurzaam bedrijventerrein in Kortrijk ontwikkeld door de Intercommunale Leiedal. Het bedrijventerrein situeert zich langs de autosnelweg E17, aan het op- en afrittencomplex “Kortrijk-Oost”. Bijzondere aandacht werd besteed aan de beeldkwaliteit, de integratie van het bedrijventerrein in het stedelijk weefsel, de ecologische impact en het doorgedreven parkmanagement.

Trefdag AAPMet het einde van onze luswandeling in zicht, verpozen we in de A.A.P. bar langs het Kanaal Bossuit-Kortrijk. A.A.P. (Atypisch Atelier Publiek) is de werk -en maakplek en de uitvalsbasis van Bolwerk vzw, een collectief op het kruispunt van jongeren, ondernemen en kunst. Bolwerk is een bekende stem in de Kortrijkse publieke ruimte: veel van hun installaties en voorstellingen zijn bedoeld voor straten en pleinen.

>> Enthousiast? Schrijf je in via www.tragewegen.be/trefdag

 

Praktisch

Waar?

Het voormiddaggedeelte en de lunch vinden plaats in de lokalen van Vormingplus Midden- en Zuid-West-Vlaanderen. Dit is ook het vertrekpunt voor de voorjaarswandeling in de namiddag. Merk op dat de lokalen van Vormingplus niet meer toegankelijk zijn ná de wandeling.

Vormingplus Midden- en Zuid-West-Vlaanderen | Wandelweg 11 | 8500 Kortrijk | 056 260 600 | This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. | www.vormingplusmzw.be

Met de trein
Station Kortrijk: 5 min. wandelafstand. Verlaat het station langs de achterkant en sla linksaf.
Volg het voetpad parallel aan het spoor. Na ca. 500 m zie je het gebouw van Vormingplus aan je rechterkant.

Fiets

Vanuit de randgemeenten kan je langs mooie fietsroutes naar Kortrijk fietsen. Bij Vormingplus vind je een ruime en overdekte fietsenstalling.

Bus

De buslijnen 1, 12, 13, 15, 16, 53, 71, 72, 74, 75, 83, 91, 92 en 93 houden halt aan 'Kortrijk Zwevegemsepoort', tegenover de ingang van Vormingplus.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Schrijf je in op onze nieuwsbriefTrage Wegen draagt zorg voor je privacy. Door je in te schrijven op onze nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacyverklaring.