Thursday, 02 March 2017 09:36

Meest geslaagde tragewegenproject in Oost-Vlaanderen: #2 Ninove: het Moerasbospad in Appelterre-Eichem

De provincie Oost-Vlaanderen reikte eind vorig jaar een prijs uit aan de drie beste tragewegenprojecten in de provincie. Gemeentebesturen en burgers konden hun dossier kandidaat stellen. Er waren 12 inzendingen met een overzicht van de werking die de gemeente of organisatie in de laatste 5 à 10 jaar ontplooide rond trage wegen. Na de nummer 3, zetten we in dit e-zine de tweede laureaat in de kijker: het Moerasbospad in Appelterre-dorp.

Het Moerasbos in Appelterre-dorp is een bos van 2 ha, in eigendom van de gemeente Ninove. Het beheer van dat bos wordt toevertrouwd aan 't Chiropaksken, een lokale vzw. Dwars door dat bos liep vroeger een bedevaartweg. 't Chiropaksken herstelde deze voetweg van in totaal 560 meter. In het middentracé zorgde de organisatie voor de ontbrekende schakels, waardoor het pad opnieuw toegankelijk is van begin tot einde.

appelterreplanIn 2016 organiseerde de vzw in samenwerking met de stad en de KWB vier werkdagen, waar telkens een dozijn enthousiastelingen op af kwam. Het resultaat: in Appelterre-dorp - waar 2800 mensen wonen en waar tot voor kort geen openbaar groen was - kan je nu een tragewegenwandeling maken van 1,9 km.

appelterre1De realisaties in een notendop

  • 160 meter overwoekerd pad vrijgemaakt en bedekt met houtschors; de palen langs de zijkant van dit stuk werden weer rechtgezet
  • twee trappen gemaakt om hoogteverschil te overwinnen
  • 60 meter pad langs een veld met succes terug geclaimd
  • 80 meter trage weg in de hoogte langs een wei op een talud aangelegd met houtconstructies om de voetweg te verankeren, bedekt met houtschors
  • 250 meter bospad uitgepaald en met schors van een bodembedekking voorzien
  • 200 meter ander bospad uitgepaald, zonder schorsbedekking, waar regelmatig maaibeurten voorzien zijn
  • 30 meter boomstammenpad om een moeraszone en een beek over te steken, aangeleg

De optelsom? Meer dan de genoemde 560 meter, want je kan ook in het bos zelf een nieuwe lus wandelen!

Feest op de Dag van de Trage Weg

Op zondag 16 oktober 2016 werd de wandeling feestelijk ingehuldigd in aanwezigheid van burgemeester en schepenen. 130 mensen waren erbij. Mét een een gratis ontbijt en nadien een receptie.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Schrijf je in op onze nieuwsbriefTrage Wegen draagt zorg voor je privacy. Door je in te schrijven op onze nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacyverklaring.