Thursday, 02 February 2017 11:17

Woordje van de voorzitter: 6 jaar op de goede weg

Beste lezer, de tijd gaat snel. Zes jaar geleden werd ik voorzitter van Trage Wegen vzw. Een voorzitterschap dat binnenkort afloopt. Zes jaar die voorbij zijn gevlogen. Of er in die tijd iets veranderd is? Als je onderweg bent merk je het minder, maar als je even stil staat en achterom kijkt zie je welke weg er afgelegd is. Natuurlijk is er iets veranderd, en gelukkig gaat het om een positieve evoluties.

Van verweerder naar eiser

Toen ik begon als voorzitter, was er veel te doen rond burgers die hun gemeentebestuur voor de rechter daagden omdat het de wet op de buurtwegen niet respecteerde. Vandaag zijn er gemeentebesturen die overwegen om zélf een rechtszaak aan te spannen tegen burgers die geen vrije doorgang laten waar ze dat wettelijk moeten doen. Natuurlijk zijn rechtszaken een extreem en ultiem middel. En in de praktijk komen ze gelukkig weinig voor. Maar de beide voorbeelden getuigen wel van een verandering en van een groter maatschappelijk draagvlak voor trage wegen.

Meer inzet, meer resultaat

VorstDe voorbije jaren hebben steeds meer mensen en besturen zich ingezet voor trage wegen. En dat kwam de concrete realisaties te velde ten goede. Wegen werden weer open gemaakt, bijgemaakt, beter onderhouden, met elkaar verbonden zodat een sterker netwerk ontstond, enz ... De recreatieve en functionele gebruiker zijn er dankbaar voor.

De evolutie is voelbaar op het platteland én in de stad. Verschillende steden begonnen met de inventarisatie van hun trage wegen en met plannen om die in te schakelen in hun mobiliteitsnetwerk. En in het sociale weefsel van de stad: trage wegen werden plekken van rust en ontmoeting in steden.

Een netwerk dat groeit

groepsfotoNog een evolutie: het team van Trage Wegen is in die zes jaar gestaag gegroeid van 6 naar 12 medewerkers. 12 professionele deskundige mensen die overal in Vlaanderen en met zeer uiteenlopende partners projecten realiseren met en een hart voor trage wegen. De groeiende interesse voor trage wegen is de verdienste van zeer veel mensen op uiteenlopende niveaus en plaatsen.

Ik ben dankbaar dat ik dit van nabij heb mogen meemaken en ook een klein beetje mee maken. Want dat blijft de drijvende kracht achter dit succesverhaal: vele mensen die elk op hun manier een bijdrage leveren: van de wandelaar en fietser die de trage wegen gebruiken tot bestuurders die ze mogelijk maken, van creatieve ondernemers tot gedreven vrijwilligers die er sociale netwerken van maken, van ...

Mijn nieuwjaarswens is dat deze evolutie zich in 2017 moge doorzetten en dat het goed moge gaan met trage wegen en al wie deze ter harte neemt.


Willem Boon
Voorzitter Trage Wegen

 

PS. Ben je op zoek naar cijfermateriaal? Kijk dan eens op >>> www.tragewegen.be voor een speciale terugblik op het voorbije jaar. Van het aantal actieve werkgroepen tot de begeleide gemeenten.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Schrijf je in op onze nieuwsbriefTrage Wegen draagt zorg voor je privacy. Door je in te schrijven op onze nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacyverklaring.