Thursday, 02 February 2017 11:17

Meest geslaagde tragewegenproject in Oost-Vlaanderen: #3 Nederhasselt Natuurlijk

De provincie Oost-Vlaanderen reikte eind vorig jaar een prijs uit aan de drie beste tragewegenprojecten in de provincie. Gemeentebesturen en burgers konden hun dossier kandidaat stellen. Er waren 12 inzendingen met een overzicht van de werking die de gemeente of organisatie in de laatste 5 à 10 jaar ontplooide rond trage wegen.

Passeerden de revue: herinrichtingen van trage wegen of de inrichting van nieuwe trage wegen, de organisatie van wandelingen en wandelbrochures, het plaatsen van naambordjes langs de wegen, tot zelfs kunstprojecten langs trage wegen. Deze dossiers laten mooi zien dat burgers en gemeenten al schitterend werk hebben verricht voor trage wegen.

De aanwezigen op de studiedag over trage wegen van de provincie mochten een stem uitbrengen op hun twee favoriete projecten. Dat leverde een fijne top drie op, die elk met een mooie prijs naar huis gingen.

De winnaar van de derde prijs was de Projectgroep Nederhasselt Natuurlijk uit Ninove. Deze groep vormde zich naar aanleiding van het Leaderproject 'Dynamiet in de dorpen' in 2013. Hun doel: de trage wegen in het dorp ontsluiten en een lokaal wandelplan opstellen. Begin 2014 startten ze de terreinverkenning en de inventarisatie volgens onze eigen methodiek: aan de hand van de Atlas der Buurtwegen verkennen en observeren, noteren en fotograferen.

Het stadsbestuur van Ninove engageerde zich dankzij deze pioniers tot een samenwerkingsverband met Trage Wegen. Dankzij deze groep werden al een reeks pijnpunten opgelost: met sensibilisering, eigen inzet en met hulp van de stedelijke groendienst. De moeilijkste kwesties wachten nog op een andere aanpak.

Elke trage weg die heropend werd, kende meteen succes ... zo bleek uit het talrijk aantal deelnemers aan Dag van de Trage Weg, editie 2014, 2015, 2016! De meest succesvolle realisatie is zonder twijfel de inrichting van vier rustpunten langs de mooiste trage wegen in Nederhasselt!

>> De volledige fiche van het project vind je op www.tragewegen.be

Benieuwd naar de nummer 2 en 1? Nog even geduld tot de volgende e-zines.

Schrijf je in op onze nieuwsbriefTrage Wegen draagt zorg voor je privacy. Door je in te schrijven op onze nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacyverklaring.