Wednesday, 07 December 2016 11:52

Vraag van de maand: mag men met de wagen door deze trage weg?

Vanaf 1 januari 2017 mag men buiten de bebouwde kom in Vlaanderen maximum 70 km per uur gaan rijden met de wagen. Niet echt trage wegen dus, en vooral een stapje vooruit in het snoeien van het verkeersbordenbos. Dat bos kent nog een aantal vreemde snuiters: de borden F99a, b en c! En hun makkers F101a, b en c. Deze borden duiden wél trage wegen aan. En dat schept soms verwarring.

C.S. uit Z. stelde ons onlangs volgende vraag: "Ik woon in een straat waar er 'uitgezonderd plaatselijk verkeer' van toepassing is. En in die zone is er ook nog een 'trage weg'. Als ik mijn oprit verlaat & rechts afdraai, rij ik richting centrum. Draai ik echter links af, dan rij ik naar de trage weg. Mag ik met mijn personenwagen gebruik maken van die trage weg? Dit plannetje maakt duidelijk wat ik bedoel."

 fotof99c

f99abc

Het antwoord: neen.

De borden die aangeduid staan op de rode bolletjes zijn van het type "aanwijzingsborden F99c". Ze markeren een "Weg voorbehouden voor landbouwvoertuigen, voetgangers, fietsers, ruiters en bestuurders van speed pedelecs." En nóg leert de wegcode ons dat "het verkeersbord mag aangepast worden volgens de categorieën van weggebruikers". Het tractortje onderscheidt het bord 'duidelijk' van de F99a en F99b. (Toegegeven, zelfs wij missen af en toe, zeker tussen de 'a' en de 'c').

Hoe zit het dan, als je zo'n F99c tegenkomt met de wagen? Dat is toch geen verbodsbord, zou je durven denken. Artikel 22 octies van de wegcode maakt dit duidelijk:

"Buiten de categorieën van weggebruikers waarvan het symbool is weergegeven op de verkeersborden die bij de toegang geplaatst zijn, mogen deze wegen slechts gevolgd worden door volgende categorieën van weggebruikers:
a) voertuigen van en naar de aanliggende percelen;
b) niet-gemotoriseerde drie- en vierwielers;
c) gespannen op voorwaarde dat het symbool van een landbouwvoertuig is afgebeeld op de verkeersborden;
d) voertuigen voor onderhoud, afvalophaling, toezicht, hulpverlening en prioritaire voertuigen."

De woning van onze vraagsteller grenst echter niet rechtstreeks aan het weggedeelte waarop de borden F99c van toepassing zijn. (Overigens mogen de voertuigen die er wél door mogen er maximaal 30 kilometer per uur.)

Bewaren

Bewaren

Schrijf je in op onze nieuwsbriefTrage Wegen draagt zorg voor je privacy. Door je in te schrijven op onze nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacyverklaring.