Monday, 03 October 2016 11:09

Getuigenis: waarom Tragewegenwerkgroep Zwalm meedoet aan Dag van de Trage Weg

"Het leven in de eigen omgeving wordt zoveel rijker als mooie plaatsjes en veilige verbindingen toegankelijk zijn voor de bewoners." Bart Boydens is de uitbater van B&B De Notelaer in Zwalm en actief lid van de lokale tragewegenwerkgroep. Hij engageert zich voor trage wegen en Dag van de Trage Weg. Onze vrijwilligster Sarah Beernaert vroeg hem waarom hij doet wat hij doet.

Hoe ben je in contact gekomen met trage wegen?

"Ik wandel heel graag. Uit nieuwsgierigheid ben ik paadjes en wegjes in de buurt beginnen verkennen. Op die manier heb ik prachtige plekken op een boogscheut van mijn huis ontdekt, maar de paadjes ernaartoe waren vaak niet of moeilijk toegankelijk."

Waarom zet je je in voor trage wegen?

"Er is zo veel moois in eigen streek dat niet benut wordt door buurtbewoners, omdat het niet gekend of toegankelijk is. Of veel mensen weten wel dat er mooie binnenwegjes bestaan, maar kiezen uit gewoonte voor gekende, verharde wegen. Ik vind het belangrijk dat mijn kinderen zich op een veilige manier van en naar school kunnen verplaatsen. Trage wegen zijn rustig en veilig. Een ideaal alternatief dus. Daarom ben ik naar de gemeente gestapt met de vraag naar ondersteuning. Ik zet mij sinds 2010 in voor trage wegen. Toen was er al enkele jaren een actiegroep actief in de gemeente."

Hoe gaat de tragewegenwerkgroep Zwalm precies te werk?

Zwalm3"Er is een kerngroep van 5 en een ruimere werkgroep van 11 vrijwilligers. De kerngroep bepaalt de visie en prioriteiten, doet aan veldonderzoek en onderhandelt met eigenaars. De ruimere vrijwilligersgroep denkt mee na en steekt vooral graag de handen uit de mouwen op het terrein. Jaarlijks overleggen we 4 keer met de gemeente voor een stand van zaken. Ondertussen werden in Zwalm al verschillende tragewegenlussen gerealiseerd!"

Zoals je al vertelde staan veel trage wegen in Vlaanderen onder druk: ze zijn doorheen de jaren verdwenen, slecht onderhouden of worden bedreigd. Heb je het gevoel dat je als burger een wezenlijk verschil kan maken?

"Vrijwilligers zijn de drijvende kracht achter tragewegenprojecten. Als buurtbewoner ken je de noden in je omgeving en ben je goed geplaatst om de pijnpunten bij de gemeente te signaleren. Waar nodig kunnen we heel wat mensen op de been brengen voor acties of onderhoudswerken.

Daarnaast is de steun en medewerking van de gemeente cruciaal. In Zwalm sloten we een overeenkomst: slaagt de werkgroep erin om een nieuwe weg te openen, dan staat de gemeente in voor het onderhoud. Hun assistentie op het vlak van onderhoud is essentieel. Ook kan de gemeente acties op een hoger niveau tillen. Zo stuurt de gemeente Zwalm brieven naar betrokken eigenaars om de geplande acties en de bijdrage van de gemeente toe te lichten. Op die manier krijgt het lokale tragewegenproject een officieel karakter."

Jullie zijn ook trouwe deelnemer van de jaarlijkse Dag van de Trage Weg. Wat zijn de plannen in 2016?

"Tragewegenwerkgroep Zwalm sluit haar werkjaar feestelijk af tijdens Dag van de Trage Weg. Op 16 oktober worden de nieuw aangelegde en opgewaardeerde wegjes ingewandeld in samenwerking met Pasar, Natuurpunt, de heemkundige kring en gemeente Zwalm. De dag voordien zorgen vrijwilligers van 7 tot 77 jaar ervoor dat de paden er opperbest uitzien. Iedereen heeft een inbreng. De heemkundige kring vertelt meer over de geschiedenis van de wegen en gebouwen. De Scouts gaan bramen en netels te lijf en verzamelen groenafval in containers. Altijd ontstaat een mooie dynamiek tussen bewoners en verenigingen en dat laat een positief gevoel na.

Als uitbater van B&B De Notelaar in Nederzwalm bied ik ook een picknickarrangement aan langs de mooiste paden en breng ik mijn gasten in contact met wat lokaal leeft."

Waarom is Dag van de Trage Weg belangrijk?

"Dag van de Trage Weg is de kroon op een jaar lang werken. Vaak vraagt het openstellen van nieuwe wegen en terreinonderhoud veel geduld en volharding. Eigenaars - die zich vaak bedreigd voelen - en de gemeente achter jouw verhaal scharen, verloopt meestal niet zonder slag of stoot. Dag van de Trage Weg is het ideale moment om de banden met betrokkenen aan te halen, op korte tijd veel te verzetten, en realisaties en toekomstplannen kenbaar te maken. Het aantal deelnemers stijgt jaarlijks, wat aantoont dat de belangstelling voor het thema ook toeneemt. Er is altijd veel ambiance en dat doet de vrijwilligers deugd."

Schrijf je in op onze nieuwsbriefTrage Wegen draagt zorg voor je privacy. Door je in te schrijven op onze nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacyverklaring.