Monday, 04 May 2015 11:53

Hartstocht: 72 km stappen langs heilige huisjes... en langs mooie trage wegen

In aanloop naar De Grote Parade van Hart boven Hard stapte een groep pelgrims drie dagen vanuit Lillo langs diverse heilige huisjes, om zaterdagavond in Brussel aan te komen. Iedere plek die we passeerden, staat symbool voor wat er allemaal anders moet of kan in België. Nieuwsgierig naar het verloop van dit avontuur? We hebben een mooi verslag voor jou.

Donderdag 26 maart: Bedreigd erfgoed

We vertrekken in Lillo tegenover de kerncentrale van Doel, waar de Greenpeace-activisten - die daar 48 uur in een rood-witte elektriciteitsmast kampeerden - ons officieel op weg zetten. We gaan hun boodschap de komende drie dagen verder verspreiden. Dan begint de wandeling. Dwars door het havengebied, langs de Schelde, over de dijk, door weer en wind – en storm en regen. Maar we weten waarom we het doen, voor de TAPAS. Lekkere hapjes onderweg maar ook voor TAPAS in plaats van TINA: 'There are plenty alternatives' in plaats van 'There is no alternative'.

Van hieruit gaat de mars te voet richting Noordkasteel. Daar krijgen we in een rondleiding te zien hoe het terrein wordt bedreigd door de bouw van een knooppunt, dat onderdeel is van de Oosterweelverbinding. In de sociaal artistieke werkplaats Tutti Fratelli staan 's avonds onze eerste lekkere tapas klaar. We hebben achttien kilometer achter de rug, en krijgen er een avondfeest in De Studio bovenop.

Vrijdag 27 maart: Zelfoogstboerderij

Gisteren hoorden we nog alles over Ringland, en vandaag kunnen we De ring van Antwerpen met eigen ogen bekijken als we deze kruisen om rond het middaguur bij de biologische zelfoogstboerderij Grondsmaak in Kontich uit te komen. Daar staat een lunch klaar, gemaakt van producten geoogst op het land van deze boerderij. Verder onderweg naar Mechelen stappen we over de fietsostrade. In Mechelen zelf worden we feestelijk onthaald en stond er weer zo'n fantastische maaltijd klaar. Allemaal vrijwillig en gratis voorzien door sympathisanten van de tocht. Op het Transitiecafé luisteren we naar of vertellen hoe elkeen actief is in stadstransitie.

Zaterdag 28 maart: Ruïnestation Vilvoorde

Op deze laatste dag houden we eerst halt bij het meest vervallen station van België: Vilvoorde. Een rondleiding neemt ons mee langs de ruïnes. We spelen een korte voetbalmatch tussen Hart Boven Hard en Up-La-Ce. Binnen vijftien minuten was Up-La-Ce verslagen en konden de spelers – kinderen van de deelnemende wandelaars – hun mondkapjes 'tegen het fijn stof dat Up-La-Ce veroorzaakt' af doen. 'Zuurstof' overwon!

We passeren ook nog in Haren, waar de bouw van de megagevangenis gepland staat. Mensen proberen dit laatste stukje lege grond van Brussel te beschermen door het te bezetten met tenten en het te gebruiken voor landbouw.

Terwijl iedereen neerplofte op de aankomstplek in Brussel, een drankje haalde, en opnieuw een verrukkelijke maaltijd kreeg voorgeschoteld – dit keer bereid door sans-papiers uit Brussel – stapte econoom en promotor van het basisinkomen Philippe van Parijs op een stoel om ons te verwelkomen: "Het is heel belangrijk dat dit soort initiatieven van onderuit georganiseerd wordt, waarbij we zonder nood aan politieke partijen werken aan positieve voorstellen die niet tegen de politici zijn maar hen helpen om de moed op te brengen om beslissingen te nemen in het belang van de gemeenschap."

Of in de woorden van deelneemster Lisanne (27): "Ze zeggen altijd dat één persoon geen verschil kan maken, maar ik ben toch liever die ene die het probeert."

Hartstocht1

Geert Jespers

Met dank aan Helenka Spanjer van De Wereld Morgen. Op haar bijdragen baseerden we ons artikel.

http://www.dewereldmorgen.be/artikel/2015/03/27/de-hartstocht-dag-1-tapas-there-are-plenty-of-alternatives
http://www.dewereldmorgen.be/artikel/2015/03/28/de-hartstocht-dag-2-de-hartstocht-is-een-trigger
http://www.dewereldmorgen.be/artikel/2015/03/31/de-hartstocht-dag-3-iedereen-doet-waar-hij-of-zij-goed-in-is

 

Schrijf je in op onze nieuwsbriefTrage Wegen draagt zorg voor je privacy. Door je in te schrijven op onze nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacyverklaring.