Monday, 04 May 2015 11:53

Het kan wél: de Groeneweg

Sarah Lefevere van de werkgroep Trage Wegen Aarschot viel voor de Groeneweg: "een prachtige veldweg die langzaam maar zeker aan het dichtgroeien was. In de winter knipten wij wat jonge boompjes en maakten de weg opnieuw toegankelijk. Ruim een jaar geleden werd ons werk teniet gedaan omdat een stuk van de weg werd omgeploegd. Wij bleven niet bij de pakken zitten en mobiliseerden met succes de buurt voor een ‘Doorgang voor iedereen!’-actie."

In de aanloop naar de Dag van de Trage Weg 2014 kwam er schot in de zaak. "Van Trage Wegen vzw kregen wij allerlei materiaal om onze activiteit aan te kondigen, maar ook om het bestuur te sensibiliseren. Wij hadden de gemeente voorgesteld om met vrijwilligers een groot deel van de Groeneweg en verschillende andere trage wegen vrij te maken als zij ook een deel aanpakten. Kort voor onze wandelactiviteit kwam de gemeente in actie en plaatste zelfs verschillende straatnaambordjes. Voor ons was dit de kers op de taart. Hiermee gaf de gemeente duidelijk aan open te staan voor dialoog."

De gemeente is een verleggingsprocedure begonnen om het knelpunt van de Groeneweg op te lossen. Daarbij werd het voorstel van de werkgroep gevolgd. Intussen wordt de Groeneweg al flink gebruikt onder meer voor wandeltochten. Trage Wegen Aarschot is hier heel blij mee, maar hoopt ook voor andere trage wegen hun doel te bereiken. Lees het volledige interview met Sarah.

Je bent lid van de lokale Trage Wegen werkgroep in Aarschot. Hoe zijn jullie ontstaan?

Trage wegen hebben mij altijd aangetrokken. Kleine wegjes waar je rustig kunt wandelen of fietsen zijn een ware verademing als je de drukke dorpsstraat verlaat. Toen wij in Gelrode kwamen wonen, gingen wij al gauw op zoek naar de plaatselijke veld- en kerkwegjes: het ideale biotoop om met de kinderen te gaan wandelen of om ze te leren fietsen. De wegjes die wij zochten waren niet altijd makkelijk te vinden, maar toen wij op het internet de Atlas der Buurtwegen ontdekten gingen wij op ontdekkingstocht. Een wereld ging voor ons open en zo ontdekten wij de Groeneweg: een prachtige veldweg die langzaam maar zeker aan het dichtgroeien was. In de winter knipten wij wat jonge boompjes en maakten de weg opnieuw toegankelijk. Ruim een jaar geleden werd ons werk teniet gedaan omdat een stuk van de weg werd omgeploegd. Wij bleven niet bij de pakken zitten en mobiliseerden de buurt voor een ‘Doorgang voor iedereen!’-actie. Een beetje tegen de verwachting in kwamen er veel positieve reacties en enkele mensen waren ook bereid om de handen uit de mouwen te steken.

Jullie voeren actie voor het openstellen van trage wegen in jullie gemeente, meer specifiek voor buurtweg 33 of de Groeneweg in Gelrode. Waarom is die weg zo waardevol?

Voor ons is de Groeneweg een symbooldossier. Een symbool voor heel veel trage wegen die niet of nauwelijks meer worden gebruikt, maar wel nog grotendeels bestaan. In het geval van de Groeneweg was een klein stuk niet meer toegankelijk waardoor de rest van de weg haar verbindingsfunctie verloor.

Sinds de middeleeuwen verbond de Groeneweg het dorp in de vallei met de gemene gronden op de heuvel. Het was een driftweg langs waar het vee naar de heide werd gebracht. Vandaag is de Groeneweg al lang niet meer de slagader van de dorpseconomie. Toch heeft de weg een toekomst als recreatieve verbinding: vandaag loopt er een wandelroute ongeveer parallel met de Groeneweg over verharde en drukke wegen! Van op de Groeneweg heb je een prachtig zicht over het dorp en de wijde omgeving. Twee oude eiken en kleurrijke bermen maken het wandelplezier compleet.

Jullie wilden de Groeneweg in ere herstellen. Daarvoor grepen jullie niet naar juridische drukmiddelen, maar kozen voor overleg met de gemeente. Waarom?

Voor ons was het logisch om aan te kloppen bij de gemeente als verantwoordelijke overheid. Je probeert in dialoog te gaan, oplossingen aan te reiken en eventueel tot een compromis te komen. Juridische stappen hebben wij nooit overwogen: het is het laatste redmiddel wanneer de deuren gesloten blijven.

Hoe verliepen de onderhandelingen met de gemeente?

In eerste instantie liepen de contacten met de gemeente nogal stroef en gebeurde er niet veel. In de nasleep van het buurtwegenvonnis in september vorig jaar en in de aanloop naar de Dag van de Trage Weg op 19 oktober 2014 kwam er wel schot in de zaak. Van Trage Wegen vzw kregen wij allerlei materiaal om onze activiteit aan te kondigen, maar ook om het bestuur te sensibiliseren. Wij hadden de gemeente voorgesteld om met vrijwilligers een groot deel van de Groeneweg en verschillende andere trage wegen vrij te maken als zij ook een deel aanpakten. Kort voor onze wandelactiviteit kwam de gemeente in actie en plaatste zelfs verschillende straatnaambordjes. Voor ons was dit de kers op de taart. Hiermee gaf de gemeente duidelijk aan open te staan voor dialoog.

Hoe is het nu? Is jullie doel bereikt?

De gemeente is een verleggingsprocedure begonnen om het knelpunt van de Groeneweg op te lossen. Daarbij werd ons voorstel gevolgd. Intussen wordt de Groeneweg al flink gebruikt onder meer voor wandeltochten. Wij zijn hier heel blij mee, maar ons doel is natuurlijk nog niet bereikt. De gemeente heeft alle eigenaars van trage wegen aangeschreven met de vraag om de wegjes weer open te maken maar ook met de mogelijkheid om ze af te schaffen. De komende maanden worden cruciaal. Gaat de gemeente in op de eis van eigenaars die de buurtwegen weg willen, of zal het algemeen belang de doorslag geven? Er zijn nog harde noten te kraken. Soms kan een (gedeeltelijke) verlegging het probleem oplossen, maar in enkele gevallen vragen wij toch dat de gemeente voet bij stuk houdt.

Wij willen mee de stem zijn van diegenen die trage wegen belangrijk vinden. In de mate van het mogelijke willen wij ook zoeken naar oplossingen waarbij eigenaars zich goed voelen. Hiervoor zullen wij de gemeente suggesties blijven geven.

Schrijf je in op onze nieuwsbriefTrage Wegen draagt zorg voor je privacy. Door je in te schrijven op onze nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacyverklaring.