Wednesday, 28 May 2014 11:24

Gespot: wegspotters in Oost-Vlaanderen

Op 20 mei stelde Trage Wegen vzw het proefproject 'Wegspotters' voor in Lebbeke. Wegspotters zijn vrijwilligers die een of meer trage wegen in de gemeente in de gaten te houden. Is er een probleem, dan melden ze het aan de bevoegde diensten.

Lebbeke zet in op trage wegen

Sinds begin 2011 werkt de gemeente Lebbeke samen met Trage Wegen vzw om het tragewegennet te herwaarderen. Daarbij startte ze ook een eigen peter- metersysteem op. Een goed systeem dat nu wordt uitgebreid met een online meldingssysteem om eventuele mankementen vlot aan de gemeente te signaleren. De gemeente op haar beurt gebruikt het meldingssysteem om de vrijwilligers op de hoogte te brengen wanneer het knelpunt in behandeling / opgelost is. Ook  de gemeente Laarne gaat aan de slag met het Wegspotter-systeem. Als de proefprojecten goed werken, dan kan het systeem uitgebreid worden naar de hele provincie Oost-Vlaanderen.

Wat doet een wegspotter?

wegspotterVoor alle toegankelijke trage wegen zoeken de gemeenten Lebbeke en Laarne nu enthousiaste vrijwilligers om de toestand op terrein te 'spotten'. Mogelijke knelpunten op trage wegen zijn putten in het wegdek, hinderlijke overhangende takken, slecht leesbare bewegwijzering, zwerfvuil...

Zin om wegspotter te worden? Dan is dit je engagement:

  • je wandelt of fietst minstens tweemaal per jaar (1x in najaar en 1x in voorjaar) langs de door jou gekozen trage wegen.
  • je beschikt over een digitaal fototoestel waarmee je de nodige foto's van jouw weg(en) neemt.
  • je beschikt over een computer of mobiele telefoon met internettoegang om alle info digitaal te communiceren.
  • als je dat wil, mag je de volgende kleine ingrepen zelf doen:  zwerfvuil opruimen, bordjes afwassen, een overhangende tak verwijderen,...

Van de gemeente krijg jij

  • de overzichtskaart 'trage wegen in Lebbeke'
  • een uitnodiging voor de jaarlijkse provinciale ontmoetingsnamiddag met hapje en drankje en een begeleide trage wegenwandeling. Het ideale moment om collega-wegspotters te leren kennen en ervaringen uit te wisselen. Je ontvangt een geschenkje als dank voor jouw inzet.
  • toegang tot het speciaal ontwikkeld digitaal meldingssysteem zodat je de staat aan je wegje vlot kan doorgeven aan de gemeente.
  • een gratis verzekering tegen lichamelijke ongevallen tijdens de controlebeurt van je trage weg.

Geïnteresseerd?

Dan kan je je nog steeds aanmelden als wegspotter. Neem contact op met Ilse Mertens van Trage Wegen vzw (tel. 09/331 59 23 of This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. )

 

Wegspotters is een project van Trage Wegen vzw in samenwerking met de gemeente Lebbeke, de gemeente Laarne, het Regionaal Landschap Schelde-Durme en de provincie Oost-Vlaanderen.

Schrijf je in op onze nieuwsbriefTrage Wegen draagt zorg voor je privacy. Door je in te schrijven op onze nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacyverklaring.