header02

Menen, 19 augustus Brussel, 1 & 2 september Turnhout, 8 & 9 september Zutendaal, 15 en 16 september Herzele, 25 & 26 augustus

Jacqueline Schoemaker & Jozua Zaagman (NL) | Paden uit Noodzaak

MIXED MEDIA INSTALLATIE - in Brussel (1-2.09)

WALKSHOP 'Paden uit noodzaak' - In Brussel (28.08 tot 30.08): infoinschrijvingen

SYMPOSIA & WALKSHOPS in pdf  

web Jacqueline Schoemaker  Jozua Zaagman 4 - voorkeur AndyHeb je ooit een groot gat gegraven, een hut gebouwd of iets in brand gestoken als kind? Herinner je je eerste sigaret als tiener? Heb je ooit drugs gebruikt? Ooit seks gehad ergens buiten? Heb je ooit de laatste trein of bus gemist, en geen plek gehad om naartoe te gaan? Ooit het punt bereikt dat je moést plassen zonder dat er een WC in de buurt was? Welke plek zocht je toen op? Het moet een waarde-loze plek geweest zijn, een ruimte zonder economisch nut. Het zou een braakliggend terrein geweest kunnen zijn, bosjes langs de weg, de ruimte onder een brug, de achterkant van een verlaten gebouw. Het soort plek die mensen het meest nodig hebben. Heb je gemerkt dat mensen vóór jou die plek ook gebruikten? Dat de weg ernaartoe al gemaakt was, en eigenlijk voor zichzelf sprak? Dat je in de voetsporen liep van anderen, van mensen die die ruimte nodig hadden op een bepaald moment?

Van 28 tot 31 augustus organiseren Jozua Zaagman en Jacqueline Schoemaker een workshop waarin we al lopend het Brussels Hoofdstedelijk Gewest onderzoeken op paden en andere informele doorgangen die zijn ontstaan uit noodzaak, zoals olifantenpaadjes en gaten in hekken of heggen. Met behulp van een topografische kaart loop je een van tevoren vastgestelde lijn door de stad, waarop je de informele doorgangen registreert die je tegenkomt. Het volgen van een willekeurige lijn heeft als voordeel dat je scherper observeert dan wanneer je een bestaande route zou lopen, en dat je langs plekken komt die je normaal misschien niet zou kiezen. Je loopt wellicht ergens onderweg tegen je eigen grenzen aan van wat een doorgang is. Door je te laten leiden door de lijn, krijg je een objectieve dwarsdoorsnede van het stedelijke gebied: hoofdwegen, woonwijken, parken, industrie en sideways.

Je loopt alleen, maar aan het eind van elke dag komen we samen om ervaringen uit te wisselen: hoe is het om een lijn te volgen? Tegen welke grenzen ben je aangelopen? Wat word je gewaar als je door de verschillende fases in het stadsschap loopt? Zijn er patronen te herkennen in de doorgangen? Wat is noodzaak? We maken er een intense 4 dagen van, waarbij het lopen en de discussies die daaruit voortkomen, centraal staan. De informele doorgangen die je tegenkomt, kun je fotograferen, beschrijven, filmen, of op wat voor manier dan ook vastleggen. De vrijdag wordt besteed aan het verwerken van het verzamelde materiaal (digitaal en/of fysiek) tot een installatie voor het Sideways Festival op 1 en 2 september in Brussel.

Jozua Zaagman en Jacqueline Schoemaker (NL)

web Jacqueline Schoemaker  Jozua Zaagman 3Jozua Zaagman en Jacqueline Schoemaker werkten voor het eerst samen aan de Design Afdeling van de Jan van Eyck Academie in Maastricht, waar ze van 2006 tot 2008 onderzoek deden naar publieke ruimte in de Euregio Maas-Rijn binnen het project 'Traces of Autism' (i.s.m. Wim Cuyvers en Maartje Dros). 'Traces of Autism' ging over een begrip van publieke ruimte, ruimte die gezien werd als een confrontatie met onveiligheid, als blootstelling, als kwetsbaarheid, en waarbij het gebruik van de term 'publiek' voor plekken die eigenlijk steeds meer geprivatiseerd en beveiligd worden, afgewezen werd. Het inzicht kwam niet voort uit theoretische of historische kennis maar uit de positie van waaruit de leden van de groep hun eigen onderzoek ondergingen door in de publieke ruimte te zijn. Dus, op basis van lange niet-toeristische, oncomfortabele wandelingen en fietstochten, maakte de groep een inventaris van de publieke ruimte in de Euregio Maas-Rijn, wat resulteerde in een aantal foto's, kaarten, teksten en films. 'Traces of Autism' werd tentoongesteld en gepresenteerd in o.a. KunstTour Maastricht, Z33 in Hasselt en NAI Maastricht.

Na deze periode namen Zaagman, Schoemaker en Dros deel aan het onderzoeksproject Idensitat #5 voor het kunstenplatform Idensitat in Catalonië (2009-2010). In deze regio brachten ze het dorp Calaf, de kleine stad Manresa en de metropool Barcelona in kaart en onderzochten ze de publieke ruimte vanuit het perspectief van schaalvergroting. De resultaten werden tentoongesteld in La Capella, Barcelona en in het gemeentehuis van Manresa. Ze publiceerden het boekje 'handwritten texts' en organiseerden een workshop observeren in de publieke ruimte voor studenten van het Elisava College in Barcelona. In 2010 namen ze deel aan de tentoonstelling 'Tricksters Tricked', die opende tijdens de Dutch Design Week in het Van Abbemuseum in Eindhoven (curatoren Hadas Zemer en Freek Lomme). Hun werk, 'Gelopen lijnen', was een vergelijking van de steden die ze intussen gelopen hebben en de kaarten die daaruit zijn ontstaan: Eindhoven, Napels, Amsterdam, de plekken in Catalonië en Montréal. Ook deze tentoonstelling ging samen met een workshop: de deelnemers liepen elk een rechte lijn vanuit het centrum naar de rand van de stad, zich buigend over de vraag 'Wat is Eindhoven?', met alleen de gemeentegrens als afbakening. De resultaten van de workshop werden in een foto-installatie mee opgenomen in de tentoonstelling.

Lees meer over de walkshop en schrijf je hier in!

www.jozuazaagman.nl
www.jacqueline-schoemaker.nl