header02

Menen, 19 augustus Brussel, 1 & 2 september Turnhout, 8 & 9 september Zutendaal, 15 en 16 september Herzele, 25 & 26 augustus

Edible plants, Herbal experiments

Een openlucht laboratorium: verzamelen en bewerken van verschillende eetbare plantensoorten in de verstedelijkte omgeving van Brussel.
ZATERDAG 1.09, 14:00 – 17:00 (Brussel)  
ZONDAG 2.09, 14:00-18:00 (Brussel)
Nederlands/Engels

 OKNO mapping naturetn OKNO silent-walk

EDIBLE WALK | OKNO (BE)OKNO is een multidisciplinaire organisatie die ecologie en technologie verweeft tot experimentele en collaboratieve mediawerken. Okno is een actieve partner binnen een lokaal en internationaal netwerk van kunstenaars en wetenschappers.

De daktuin en het medialab van OKNO zijn voor ons een openlucht laboratorium. Tal van ecologische gegevens uit de stedelijke omgeving én van de stadsbijen worden er vertaald naar visuele- of klankrepresentaties. Verwaarloosde groene stadszones worden opgenomen in een OpenGreens database. Langzaam aan ontstaat er zo een specifiek dynamisch netwerk met een autonome, ecologische tijdsnotie.

Annemie Maes en Nathalie Hunter zijn beide kunstenaars en herboristen. Ze nemen de deelnemers mee op een 2-daags parcours. Op zaterdag 1 september wandelen ze met een groep deelnemers door de verstedelijkte omgeving van Brussel van het Laarbeekbos naar de Hoeve van het Maximiliaanpark. Samen gaan ze op zoek naar eetbare planten om ze te verzamelen, benoemen en archiveren in een herbarium. Op zondag 2 september worden de gevonden plantensoorten verzameld en tot producten verwerkt. Welke producten, hangt af van de planten die zijn gevonden. Dit kan gaan van drogen van planten voor infuus-mélanges, tot opzetten van maceraten om olie te maken of alcoholaturen om tincturen te maken. Op basis van de gevonden planten, kunnen ook kruidenolie en -azijn, een zalfje tegen insectenbeten, een crème of een lotion gemaakt worden. Klinkt allemaal mysterieus? Inderdaad, OKNO neemt je mee op sleeptouw voor een boeiende en verrijkende ontdekkingstocht, daar waar je het niet verwacht!

DEELNEMERS De 2-daagse workshop is toegankelijk voor 12 personen.

PRIJS Deelnameprijs bedraagt 5€ voor de 2-daagse workshop.

WAT BRENG JE MEE Voor de wandeling zaterdag: Kledij naargelang het weer, een stoffen zak of mand voor het verzamelen van planten en keuken- of krantenpapier om de planten vers te houden. Ook handig zijn een zakmes, loupe of veld-vergrootglas, Heukels’ flora boekje of een andere determinatie pocket. Voor de bereidingen zondag: Indien deelnemers maceraten of alcoholaturen mee naar huis willen nemen, kunnen ze glazen, goed afsluitbare bokalen van 500ml tot 750ml meebrengen.

WANNEER/WAAR De wandeling op zaterdag 1 september start om 14:00 vanaf Laarbeekbos en zal zo’n 2-3 uur duren. De wandeling op zaterdag 1 september start om 14:00, afspraak aan de hoogstamboomgaard, Schapenweg, 1090 Jette op 500 m van bushalte 'Jette UZ Brussel', MIVB-Bus 14 en dicthbij het Laarbeekbos. Op zondag 2 september van 14:00 tot 18:00 worden de planten verwerkt in de hoeve van het Maximilaanpark, Schipperskaai 21, 1000 Brussel.

ZIE OOK OKNO en  www.okno.be

INSCHRIJVEN VIA www.sideways2012.be/nl/workshops  met inschrijvingscode B09

web OKNO painting nature