Wednesday, 27 February 2019 10:46

Er beweegt wat langs trage wegen: Wegspotters breiden uit

Het project ‘Wegspotters’ werd in 2017 gelanceerd met de steun van de provincie Oost-Vlaanderen. Gemeenten werken binnen dit project nauw samen met enthousiaste inwoners, de Wegspotters, om het lokale tragewegennetwerk minstens elk seizoen een keer te controleren. Via een online platform en/of een smartphone-app (MobiMelder) staan ze in directe verbinding met de gemeente, om problemen of OK-meldingen door te geven.

IMG 7596 640x427Wegspotters is een prachtig voorbeeld van een win-winproject: gemeenten kunnen sneller en efficiënter ingrijpen en inwoners voelen zich meer betrokken. Soms blijft het niet bij een melding, maar zal de Wegspotter klein onderhoud op zijn of haar geadopteerde wegjes ook opnemen, bijvoorbeeld het wegsnoeien van een overhangende tak of verwijderen van zwerfvuil. Het is de logische voortzetting van het tragewegentraject – inventarisatie, advies en uitvoering. De pioniergemeenten Laarne, Lebbeke, Merelbeke en Wetteren gingen allemaal door met hun Wegspotters, en ondertussen volgden ook al Buggenhout en Nevele.

Zottegem en heel wat andere gemeenten toonden daarnaast interesse om in te stappen, op voorwaarde dat de MobiMelder geïntegreerd kon worden in het veelgebruikte meldingssysteem 3P. De ontwikkelaar ging met deze vragen aan de slag, en dit werd vorige maand succesvol getest in Zottegem! Zo kunnen wegspotters nog steeds gebruik maken van het gebruiksvriendelijke MobiMelder-platform, terwijl de projectverantwoordelijke van de gemeente de meldingen automatisch in het gekende 3P-systeem kan verwerken, en terugkoppelen naar de wegspotter. Dit zal de functionaliteit dus nog sterk verbeteren.

Ondertussen staan de Zottegemse wegspotters in de startblokken, en ook Herzele, Destelbergen en Temse willen opstarten. In Sint-Niklaas kwam de interesse zowel van het stadsbestuur als van de lokale tragewegenwerkgroep…

Denk je dat dit project ook in jouw gemeente de ontbrekende schakel is tussen inwoners, trage wegen en de wegbeheerder? Spring op de kar van de Wegspotters, of spreek je lokale bestuur hierover aan! In Oost-Vlaanderen wordt het eerste jaar begeleiding voorzien door het Regionaal Landschap of Trage Wegen, en wordt dit financieel ondersteund door de provincie.

Save the date! Op zondagvoormiddag 19 mei worden de actieve gemeenten en Wegspotters uitgenodigd voor de 5e Provinciale Ontmoetingsdag, ditmaal in Buggenhout. Met een ontbijtje, kennismaking, een wandeling over tragewegen en een attentie wil de provincie Oost-Vlaanderen alle wegspotters in de bloemetjes zetten voor hun inzet.

Meer info

Wegspotters wordt gecoördineerd door de Regionale Landschappen en Trage Wegen, met steun van de provincie Oost-Vlaanderen. Momenteel zijn er nog geen Wegspotters in andere provincies en is hier nog geen subsidieregeling, maar dit kan snel veranderen. Kijk zeker ook eens op >> www.wegspotters.be

Schrijf je in op onze nieuwsbriefTrage Wegen draagt zorg voor je privacy. Door je in te schrijven op onze nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacyverklaring.