Friday, 24 March 2017 14:28

Meest geslaagde tragewegenproject in Oost-Vlaanderen: De Raaklijn uit Belsele

De provincie Oost-Vlaanderen reikte eind vorig jaar een prijs uit aan de drie beste tragewegenprojecten in de provincie. Gemeentebesturen en burgers konden hun dossier kandidaat stellen. Er waren 12 inzendingen met een overzicht van de werking die de gemeente of organisatie in de laatste 5 à 10 jaar ontplooide rond trage wegen. Na de nummers 2 en 3, zetten we in dit e-zine de winnaar in de kijker: De Raaklijn uit Belsele (Sint-Niklaas). De werkgroep stelde een totaalproject voor over de tragewegenwerking die ze de laatste jaren ontplooiden. Hun beloning: de opmaak en druk van een tragewegenkaart, ter waarde van 1 000 euro.

Van harte proficiat!

belsele virtueelInventaris en virtueel wandelen

De werkgroep bekommert zich al vanaf haar ontstaan in 1991 om trage wegen. In 2011 startte de werkgroep met een digitaal tragewegenproject. Basis voor dat project was de grondige inventaris met kaart opgemaakt van alle trage wegen in Belsele. Voor elke wegel werd er in het digitale project historische informatie en veel beeldmateriaal toegevoegd. Het resultaat: een online inventaris die je toelaat om een virtuele wandeling te maken.

Acties op het terrein

De Raaklijn kaartte alle knelpunten die bij de inventarisatie aan het licht kwamen aan bij de gemeentediensten. Bovendien trachten ze om elk jaar één verdwenen of afgesloten trage weg opnieuw open te stellen. Ze organiseerden - in samenwerking belsele-school1met een school - al herhaaldelijk zwerfvuilacties, maakten houtwallen en hielpen bij het graven van grachten. In 2016 verzamelden ze samen 116kg zwerfafval.

Randinformatie

De werkgroep zorgt ervoor dat de wandelaar makkelijk zijn weg vindt langs trage wegen in Belsele. Dat doet ze onder meer door het publiceren van wandelbrochures over trage wegen, door het plaatsen van naambordjes, én door plaatjes met een QR-code te voorzien langs een aantal wandelingen. Mensen met een belsele-naambord1smartphone kunnen die plaatjes scannen en krijgen extra informatie over de wandeling. De Raaklijn zorgde ook voor een kunstwerk langs de Stadhouderboswegel. Ze engageren zich ook in het project Wegspotters van de provincie Oost-Vlaanderen.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Schrijf je in op onze nieuwsbriefTrage Wegen draagt zorg voor je privacy. Door je in te schrijven op onze nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacyverklaring.