Thursday, 22 December 2016 11:04

Binnenkort: Wegspotters in elke Oost-Vlaamse gemeente

De Wegspotters passeerden al een paar keer de revue in het e-zine: de voorbije twee jaar werd het concept getest in vier pilootgemeenten. En met succes, want vanaf nu kan elke Oost-Vlaamse gemeente meedoen aan Wegspotters. Op 6 december werd het project - een samenwerking van de provincie Oost-Vlaanderen, de Regionale Landschappen Meetjesland, Vlaamse Ardennen en Schelde-Durme en Trage Wegen - voorgesteld in Gent.

Wat houdt dit project nu precies in?

Wegspotters zijn lokale helden die zich vrijwillig engageren om elk seizoen een aantal trage wegen te controleren. Ze registreren dan eventuele knelpunten: dit kan gaan van problemen in de wegbedding of met de bewegwijzering, over obstakels of zwerfvuil, tot schade aan randinfrastructuur. Deze meldingen kunnen ze aan de gemeente doorgeven via een digitaal systeem, MobiMelder. De gemeente kan op haar beurt via dit systeem laten weten dat ze de melding respectievelijk gelezen, verwerkt en opgelost heeft.

Deze vorm van burgerparticipatie is heel succesvol, zo bleek ook uit de testfase in de pilootgemeenten Laarne, Lebbeke, Merelbeke en Wetteren. Er is meer betrokkenheid, en de gemeente kan problemen efficiënter en sneller aanpakken. Ook de wegspotters zelf zijn heel positief: terwijl ze genieten van een wandeling of fietstocht langs trage wegen, helpen ze deze in goede staat te brengen of te houden.

Gemeenten die aan dit project deelnemen, worden hierin bijgestaan door Trage Wegen of één van de Regionale Landschappen die actief zijn in Oost-Vlaanderen. De Provincie Oost-Vlaanderen voorziet financiële ondersteuning.

Ben jij enthousiast wandelaar en wil je graag actief een steentje bijdragen aan het onderhoud van trage wegen in je gemeente? Dan is de formule Wegspotters ideaal! Informeer hiervoor zeker eens bij je gemeente.

Meer info over dit project: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. – 09 331 59 26

Schrijf je in op onze nieuwsbriefTrage Wegen draagt zorg voor je privacy. Door je in te schrijven op onze nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacyverklaring.