Sunday, 01 May 2016 17:52

Oost-Vlaamse wegspotters in de kijker

Op zondag 24 april ontmoetten de Oost-Vlaamse Wegspotters en beleidsmensen elkaar tijdens een provinciale ontmoetingsdag in Laarne. Samen evalueerden ze het proefproject Wegspotters, dat werd op gestart in 2014 en bijna klaar is om in 2017 de provincie te veroveren.

Sinds de lente van 2014 zijn er in de pilootgemeenten bijna 120 vrijwilligers actief als Wegspotter:

  • In Laarne: 41
  • In Lebbeke: 22
  • In Merelbeke: 40
  • In Wetteren: 15

Wegspotters zijn vrijwilligers die regelmatig de staat van trage wegen controleren en de knelpunten doorgeven aan de gemeente. Dat gebeurt via een digitaal meldingssysteem: Mobimelder. Krijgt de gemeente een melding binnen via deze op maat ontworpen app, dan probeert ze het euvel zo snel mogelijk op te lossen.

Wegspotterssamen

Toekomstplannen

"Momenteel loopt het project in vier pilootgemeenten: Laarne, Lebbeke, Merelbeke en Wetteren", zegt gedeputeerde Peter Hertog, bevoegd voor Mobiliteit. "In het najaar van 2016 zal er een draaiboek klaar zijn zodat ook andere gemeenten die een tragewegenplan hebben vanaf 2017 het project kunnen uitrollen. De Provincie zal hen daarbij het eerste jaar ondersteunen, via de Regionale Landschappen en Trage Wegen vzw."

Het project zal nog uitvoerig worden toegelicht aan de lokale besturen tijdens de collegawerkgroep op woensdag 9 november 2016 in Gent. De stad Sint-Niklaas toonde alvast interesse in het project Wegspotters.

Ontmoetingsdag

34 Wegspotters woonden de ontmoetingsdag bij in Laarne. Ook schepen van Laarne Alex De Smet, directeur Ruimte bij de Provincie Oost-Vlaanderen Mark Cromheecke, bevoegd ambtenaar bij de Provincie Oost-Vlaanderen Jan Lescrauwaet, medewerker trage wegen bij Regionaal Landschap Schelde Durme Katrijn Loosveldt, Ilse Mertens van Trage Wegen vzw en directeur van Toerisme Oost-Vlaanderen Pierre Goffaux (gaspreker) waren present. Als bedanking voor hun inzet kregen alle Wegspotters de wandelnetwerkkaart 'Kalkense Meersen – Donkmeer' van Toerisme Scheldeland/Toerisme Oost-Vlaanderen cadeau. Na de groepsfoto volgde een mooie wandeling langs trage wegen. Na afloop werd nog wat nagepraat bij een Heksenbiertje, een streekbier van Laarne. Voor, tijdens en na de wandeling deelden de Wegspotters ervaringen uit en maakten ze kennis met elkaar. Ze gaven de organisatie nog enkele nuttige tips waarvan de opvolging verzekerd werd.

Dit project is een initiatief van de Provincie Oost-Vlaanderen, dienst Mobiliteit i.s.m. vzw Trage Wegen, Regionaal Landschap Schelde-Durme en de gemeenten Laarne, Lebbeke, Merelbeke en Wetteren.

logosWegspotters

Schrijf je in op onze nieuwsbriefTrage Wegen draagt zorg voor je privacy. Door je in te schrijven op onze nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacyverklaring.