Friday, 29 May 2015 14:48

Merelbeke zoekt Wegspotters

Op donderdag 21 mei vond in Merelbeke een infoavond plaats voor het project 'Wegspotters'. Wegspotters zijn vrijwilligers die regelmatig de staat van de trage wegen controleren en de knelpunten doorgeven aan de gemeente, die ze zo vlug mogelijk probeert op te lossen. Je leert alles over het project in het filmpje van AVS.

Sinds 2014 heeft de provincie Oost-Vlaanderen het pilootproject 'Wegspotters' opgestart. Vorig jaar werd dit project opgestart in de gemeenten Lebbeke en Laarne en dit jaar volgt Merelbeke samen met de gemeente Wetteren. Het project betrekt vrijwilligers in het toegankelijk houden van de lokale trage wegen.

Daarom is Merelbeke op zoek naar enthousiaste vrijwilligers om de toestand van deze trage wegen op terrein te 'spotten'. Mogelijke knelpunten zijn bijvoorbeeld: putten in het wegdek, (hinderlijk) overhangende takken, slecht leesbare bewegwijzering, zwerfvuil,... In opdracht van de provincie is een mobiele applicatie ontwikkeld waardoor knelpunten of andere informatie vlot en efficiënt kunnen worden gesignaleerd aan de gemeente. De gemeente op haar beurt gebruikt het meldingssysteem om de vrijwilligers op de hoogte te brengen wanneer het knelpunt in behandeling / opgelost is. Geïnteresseerde vrijwilligers kunnen één of meerdere trage wegen 'adopteren' en zo meehelpen om een trage weg vlot toegankelijk te maken of te houden. Vrijwilligers engageren zich om minstens viermaal per jaar de gekozen trage weg te controleren op een zelf gekozen tijdstip en geven de gevonden knelpunten in via internet.

De vrijwilliger ontvangt een overzichtskaart van alle trage wegen, wordt jaarlijks uitgenodigd voor een provinciale ontmoetingsdag, krijgt een geschenkje en een gratis verzekering tegen lichamelijke ongevallen.

Ook vrijwilliger worden? Contacteer Jean-Paul Becu via This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Het project is een initiatief van de Provincie Oost-Vlaanderen i.s.m. het gemeentebestuur van Merelbeke, vzw Trage Wegen en het Regionaal Landschap Schelde Durme.

 

Schrijf je in op onze nieuwsbriefTrage Wegen draagt zorg voor je privacy. Door je in te schrijven op onze nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacyverklaring.