Wednesday, 25 March 2015 15:11

Eerste provinciale ontmoetingsdag tussen wegspotters Laarne en Lebbeke

Bij stralend weer kwamen wegspotters uit Laarne en Lebbeke op een zondag begin maart samen. Tijdens de allereerste provinciale ontmoetingsdag wisselden ze ervaringen uit en evalueerden het project. Na een dankwoordje van de provincie Oost-Vlaanderen trokken ze erop uit langs de trage wegen rond de kerktoren in Lebbeke.

'Wegspotters' is een ludieke benaming voor vrijwilligers die regelmatig een of meer trage wegen afstappen in hun gemeente en een oogje in het zeil houden. Via een applicatie 'MobiMelder' of aan de hand van een webpagina kunnen ze knelpunten zoals zwerfvuil, overhangende takken of putten in het wegdek melden aan de gemeente. Die stelt op haar beurt alles in het werk om een oplossing te zoeken en de vrijwilligers daarvan op de hoogte te brengen.

Om het project verder op punt te stellen en uit te breiden, organiseerden Regionaal Landschap Schelde-Durme en Trage Wegen vzw afgelopen zondag voor de eerste keer een provinciale ontmoetingsdag. Wegspotters uit pilootgemeenten Laarne en Lebbeke troepten bijeen. 'Het is een langetermijnproject waarbij we moeten leren van onze ervaringen en ook andere gemeenten kunnen overtuigen om mee te doen', beklemtoonde Mark Cromheecke, directeur Ruimte van de provincie Oost-Vlaanderen.

 

Met snoeischaar op pad

'Ik ben van Lebbeke. Ik van Laarne'. Met die woorden ging de ontmoeting van start. In kleine groepjes overleggen de Wegspotters wat er nog beter kan. Vrijwel meteen wordt duidelijk dat iedereen als een blok achter het initiatief staat. Enkel het verhogen van publiciteit rond het project en een snellere afhandeling van knelpunten zijn de grootste werkpunten.

De gretigheid en het enthousiasme zijn enorm te merken. Enkele Wegspotters zijn zo verknocht aan hun weg dat ze vaak zelf het heft in handen nemen om een probleem te verhelpen. 'Het gebeurt wel eens dat ik met een snoeischaar op pad ga om mijn weg te onderhouden', klinkt het in een groepje.

 201503 wegspotter1   201503 wegspotter3

Spaghettiresten

De ervaringsuitwisseling levert heel wat uitersten op. 'Mijn man en ik stappen geregeld langs onze wegen en komen soms voor onaangename verrassingen te staan', zegt Tineke Van Nieulande. 'Laatst vonden we nog spaghettiresten in een gracht en achtergelaten plastic bordjes.' Anderen hebben het meer getroffen en ondervinden nauwelijks gebreken. 'Ik doe het nu enkele maanden en ik heb nog geen enkel blikje moeten oprapen', glundert Sybille Coppens.

 

Voorspoedige toekomst

Nadat de Wegspotters bedankt worden voor hun inzet, lokt een pril lentezonnetje de aanwezigen naar buiten voor een afsluitende wandeling langs enkele trage wegen in Lebbeke. Het tempo zit er vanaf het begin goed in, ook bij fervent wandelaar Martin Blancquaert. 'Mijn weg is een viertal kilometer lang, maar ik ben er wekelijks mee bezig. Dat is nodig, want het zwerfvuil dat ik eruit haal, is niet te overzien. Doordat ik Wegspotter ben, kan ik toch mijn steentje bijdragen aan mijn streek.'

'Het is leuk om zo veel begeesterde mensen te zien', vertelt Katrijn Loosveldt van Regionaal Landschap Schelde-Durme. 'Door hun evaluatie van het project, verbetert de begeleiding van andere gemeenten, zoals Wetteren en Merelbeke. Die stappen in mei mee in het project.'

201503 wegspotter2

Schrijf je in op onze nieuwsbriefTrage Wegen draagt zorg voor je privacy. Door je in te schrijven op onze nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacyverklaring.