Login

voetweg 51-112 - Onkerzele (Geraardsbergen)

GemeenteOnkerzele

Trage Weg: voetwegen 51 en 112

Beschrijving:

Het wegje op het wandelnetwerk is zogenaamd open maar zeer ontoegankelijk en gevaarlijk door het sterk afhellend karakter.
Er werd blijkbaar een afwateringsgreppel gegraven met niveauverschillen op de weg tot 60 cm tot gevolg.
Verderop richting Dreef staan twee draaihekkens die ook al niet functioneren.

Omdat de buurtwetgeving, provinciale wetgeving en gemeentewet (art 135) niet wordt gerespecteerd, stellen we dat een ingebrekestelling van het bestuur op zijn plaats is. 

Historiek:

Dit probleem dateert al van een viertal(?) jaren terug, bij het plaatsen van een afsluiting langs de weg.

UPDATE 02/2019: De weg is opgewaardeerd en effen gemaakt!

Na 9 maanden werpt de actie (zie het verslag hieronder) zo toch haar vruchten af.

20190205 voetweg hersteld

foto thv atembekestraat 98

ACTIVITEIT

Waar: Atembekestraat 98-100, Onkerzele

Wanneer: zaterdag 5 mei 2018 om 11u45

Verslag:

Vreemd toch dat je moet actie voeren om wettelijke buurtwegen te gebruiken die belemmerd zijn, gevaarlijk of slecht toegankelijk.

En toch, zaterdagmiddag 5 mei voerde Bewegings- en sportproject Rebus vzw een kleine actie ter hoogte van Atembekestraat 98-100 in Onkerzele. De vele vragen, die al jaren aan het stadsbestuur worden gesteld over trage wegen, blijven grotendeels onbeantwoord…

Tussen de twee woningen ligt daar de weg (deel van wandelnetwerk Bronbossen) op een gevaarlijke schuine helling en het risico op valpartijen en verwondingen is groot. Verderop hadden de stadsdiensten de weg recent gemaaid en twee draaihekkens weer toegankelijk gemaakt.

De stadsdiensten en het –bestuur zijn immers verantwoordelijk voor de toegang, het onderhoud en de veiligheid van alle straten en kleinere buurtwegen.

De politie was er wel maar de verwittigde afgevaardigden van bestuur en gemeenteraad stuurden hun kat.

Toch kreeg Rebus steun van een vijftal groepen: Groen Geraardsbergen, PVDA Geraardsbergen, KVLV Moerbeke-Atembeke, Koleuren Gazette en dorpsraad Moerbeke.

Zij kiezen ook voor veilig en autovrije mogelijkheden om te stappen en te fietsen in de buurt, het dorp en verderop.

Onmiddellijk kwamen in de groep van een twintigtal aanwezigen de gesprekken los over andere belemmerde buurtwegen (centrum van Atembeke, Pauwelstraat…) en andere gevaarlijke punten (Pirrestraat…) waar recent een stapper zich ernstig kwetste.

Gesprek met de buren maakte ook duidelijk dat deze buurtweg snel kan hersteld worden als de wet voor iedereen gelijk wordt toegepast en als stadsmedewerkers en mensen in activering-opleiding worden ingezet om het trage wegennet te herstellen en te onderhouden.

Stappers, die door dit zogenaamde wandelnetwerk komen, beslissen dikwijls om niet meer terug te keren naar deze ‘onbetrouwbare’ 950 jarige stad met 15 deelgemeenten.

Rebus zal, samen met de verschillende andere Vlaamse gemeenten, waar ook actie werd gevoerd, en de Vlaamse organisatie Trage wegen vzw de zaak verder opvolgen.

Binnen een periode van zes maanden dienen alle trage wegen vlot en veilig, toegankelijk en bruikbaar te zijn voor de plaatselijke bewoners. En de groeiende groep van bezoekers moet ervaren dat ze hier echt welkom zijn in deze streek met veel mooie landschappen, mogelijkheden om te verblijven, te herstellen en te proeven van lekkere streekproducten.

- Armand Matthijs, 5 mei 2018SAM 1740 klein

dvigroen


Organisatie: 
Rebus vzw met steun van Koleuren Gazette 

Meer info: Armand Matthijs,  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  of 0474 279625

Go to top