Login

Tocht of parcours

Paden en het landschap verkennen tijdens een wandel-, fiets- of ruitertocht: het is en blijft dé klassieker van Dag van de Trage Weg. En het valt vrij vlot te organiseren. Veel lokale organisatoren stippelen speciaal voor de gelegenheid een tocht of parcours uit. Het kan een uitdaging zijn om die uitsluitend langs trage wegen te leiden, zeker in stedelijk gebied. Een gids kan vertellen over de historiek van trage wegen, hun landschappelijke waarde of hun mobiliteitsfunctie. Hoe meer lokale verenigingen of partners je bij de tocht betrekt, hoe rijker het verhaal.

Op zoek naar trage wegen of een kaart?

De digitale kaart OpenStreetMap (zoom voldoende in) is goed op weg om de standaard te worden van alle toegankelijke trage wegen. Het mooie aan OpenStreetMap is dat je de kaarten ook gratis kan downloaden voor de GPS. Of - als je merkt dat er trage wegen ontbreken - je kan er zelf gegevens aan toevoegen. OpenStreetMap heeft nog een aantal afgeleide websites die je op weg kunnen helpen:

    • Op hiking.waymarkedtrails.org vind je alle GR-paden, de meeste wandelknooppuntennetwerken en zelfs plaatselijke wandelroutes.
    • OpenCycleMap.org is de fietsversie van OpenStreetMap. Handig aangevuld met hoogtelijnen en nuttige adresjes zoals fietsenmakers.
    • Openrouteservice.org laat je toe om op OpenStreetMap te routeren (iets wat trouwens ook op RouteYou.com kan).

Op Routeyou.com vind je duizenden reeds uitgestippelde wandelingen.

Wandelknooppunt.be en fietsnet.be geven de knooppuntennetwerken voor fietsers en voetgangers weer. Ook hier is er een planner aanwezig om zelf een route te maken.    

 

Go to top